Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КОЧОВИЋА: Прети нам 7.000 заражених по дану?

Проф. Петар Кочовић, изашао је у јавност са новом прогнозом за даље погоршање епидемиолошке ситуације у земљи.

Према његовом математичком прорачуну, Србија данас улази у тамносиву зону у којој ће остати до 26. новембра, иза чега следи црна зона – у случају да се нешто не промени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тамносиву зону карактерише 500 – 1.000 заражених на 100.000 становника, у односу на просечне вредности забележене у протеклих 14 дана. То значи да је теоријски могуће да дневно оболева 3.500 – 7.000 становника у дану. Ипак, истиче да је горња цифра математички могућа, не нужно остварљива у пракси.

Како даље објашњава његова прогноза заснована је на вероватноћи од девет одсто. Ипак, могућност грешке у пројекцијама пре само неколико дана била је далеко мања.

– Ми смо пре четири дана имали вероватноћу од 50 одсто, али јуче од само девет посто. Више је заражених било него што су пројекције показивале само дан раније. Тако то функционише – рекао је истичући да се математички прорачуни мењају сваки дан, те да зависе од броја заражених.

Казао је и да за Србију користи Батутове званичне податке о броју заражених на дневном нивоу, те да у његову рачуницу не улазе неидентфиковани носиоци заразе, за које из Кризног штаба оцењују да их је пет до десет пута више него што су званични подаци.

Каже и да се математички модел који користи стабилизује или са падом броја заражених или са стабилним бројем заражених у случају да је реч о расту. Тако је у другом таласу, како га Кочовић назива, током 30-ак дана математички модел бележио крај таласа у истом датуму – средином септембра.

 

SRBIJA od 15-26.11.2020 – Covid 19 – odosmo u tamno sivu zonu (500-1000 zarazeni na 100K stanovnika u pretodni 14 dana)

Posted by Petar Kocovic on Субота, 14. новембар 2020.

– Сад ми тај датум шета – каже наводећи да је пре неколико дана рачун показивао да ће се крај трећег таласа епидемије завршити 31. јануара, али да се тај датум, према последњим подацима, померио за средину марта.

Такође наводи да пик трећег таласа очекује око 9. децембра. Евентуални улазак у црну зону, у којој би онда пик и био, зависи од примене постојећих мера и њиховог даљег пооштравања. Вероватноћа да Србија уђе у црну зону такође је девет посто.

– Црна зона подразумева 1.000 – 3.000 заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана. У црној зони биле су Белгија, Словенија, Швајцарска, Чешка. Имале су преко 1.800 заражених на 100.000 становника, али је увођењем ригорозних мера број почео да се смањује. Ми морамо да се трудимо да не уђемо у црни талас, јер ће како сада ствари стоје врх бити у црном таласу, а то практично значи, када анализирамо поменуте замље, да могу да се зауставе само драконским казнама – казао је.

Подсећа да је 8. октобра земља била у зеленој зони, те да је у том тренутку имала 14 заражених на 100.000 становника, те да се ситуација од онда драстично погоршала. Оцењује и да је стање у Европи најлошије, те да се у њој налази 45-55 одсто од укупног броја заражених на дневном нивоу у претходних десетак дана, да 25-35 одсто отпада на два америчка континента и да преосталих десетак одсто заражених долази из Азије, Африке, Аустралије и Океаније.

– Северна полулопта је у овом тренутку у проблему. Ту се доста ложи, угљен-диоксид из фосилних горива се избацује у атмосферу. Кад данас погледамо Београд, видимо да је мало облачно, мало смог. Ми смо средње загађени. Примећено је у ранијим студијама, и пре него што се појавио ковид, да су све велике светске епидемије директно у вези са повећањем угљен диоксида у ваздуху – и шпанска грозница и свињски грип, САРС, МЕРС.

Други проблем је смањено УВЦ и X зрачење које нам стиже са Сунца. Због облака и смога, ови зраци не долазе на тло, тако да нема шта да почисти те вирусе у ваздуху. Ових седам претходних дана имамо проблем што не видесмо сунца. Удишемо ваздух са појачаном концетрацијом угљен-диоксида. Кад нема сунца, а ово је примећено 2008. године, мање се синтетише витамина Д3 у нашем организму, који је одговоран за имунитет. У данима без сунца смо подложнији оболевању – рекао је објашњавајући да сунце значи и борбу против загађености и бољи имунитет.

Ђерлек: Постоји проблем са капацитетима, за викенд обезбеђено око 500 места

На нивоу целе Србије ситуација са корона вирусом је врло озбиљна и алармантна, изјавио је данас државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и додао да постоје проблеми са здравственим капацитетима због чега је поново позвао грађане да буду одговорни и поштују прописане мере за борбу против короне.

Он је да је за нама још један веома тежак дан, посебно када је у питању Београд, и да се очекује да ће из дана у дан број заражених да се повећава.

Истакао је да ће Министарство здравља учнити све да свим пацијентима оболелим од короне пружи максималну здравствену заштиту и навео да су држава, ресорно министарство и Кризни штаб урадили доста у циљу борбе против короне, али да је важно да грађани покажу одговорност и поштују мере.

– Када је Кризни штаб уводио драстичне мере попут ванредног стања и полицијског часа имали смо велику побуну да је то кршење демократије и људских права, а сада када смо у ситуацији да се понашамо блаже поново смо критиковани – рекао је Ђерлек.

Навео је да није поента само доносити нове мере, већ доследно спроводити постојеће и додао да се треба усмерити на пооштрену контролу примене постојећих мера.

Ђерлек је рекао да постоји проблем са здравственим капацитетима, подсетивши да је у петак одржан састанак са директорима ковид болница и да је за викенд обезбеђено 450 до 500 места.

– Надамо се да ће то до данас поподне бити довољно, али све зависи колико буде новооболелих. У понедељак имамо нови састанак и нон-стоп вршимо прерасподелу места у здравственом систему – рекао је Ðерлек.

Он је јуче на конференцији за штампу Кризног штаба рекао да очекује даље повећање броја заражених у наредних седам дана.

Тиодоровић: Очекујем повећање броја оболелих

У наредних недељу дана можемо очекивати да ће долазити до повећања броја оболелих, али бисмо након тога могли да имамо постепени пад, што ће опет свакако зависити од понашања становништва каже епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције Цовид-19, проф. др Бранислав Тиодоровић.

Он је поручио да тренутна епидемиолошка ситуација захтева крајњу озбиљност и одговорност.

– И даље су највећи проблем они који игноришу апеле лекара, одлазе на журке, у ноћне изласке, свакако без поштовања мера где се не носе маске нити се држи физичка дистанца – каже др Тиодоровић.

Он јеистакао да највећи број заражених свакако вуче Београд и да су, разлог су ноћни клубови, изласци, дружења.

– То су главна жаришта. Мисли ли ико на здравствене раднике, на своје најмилије, цех плаћају старији, ако младом човеку вирус не науди, може то учинити неком старијем. Не говоримо ми ово зато што желимо некога да критикујемо, све разумемо и потребу младих људи, али макар мало размислите колико можете наштетити другоме ако сте вирусоноша – објашњава професор Тиодоровић.

Што се тиче зимског распуста, навео је да се размишља о томе да зимски распуст у Војводини и у остатку Србије буду у исто време.

– Мој предлог је да то буде од 19. децембра до 20. јануара и на тај начин се обухватају и католички и православни Божић. О томе се само размишља, имамо времена за то – рекао је Тиодоровић.

Извор: Телеграф/srbijadanas.com