Здравље

ПАЗИТЕ! Ове намирнице више не конзумирајте: Опасне су по живот

Ових намирница се требате чувати, или их пажљиво припремати, јер изазивају све од тешког тровања до фаталних последица!

1. Воће ацкее

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ацкее је најпознатија воћка на Јамајци. Ако се планирате упутити на ову топлу дестинацију, немојте јести њене плодове без консултације са неким. Ако не сазри како треба, њена конзумација може изазвати повраћање, кому или чак смрт!

2. Корен маниоке

Корен маниоке одличан је додатак карипским јелима, али немојте непромишљено да га користите. Ако овај корен термички не обрадите довољно, ваши би гости могли умрети од тровања цијанидом.

3. Фугу

Јапанска бодљикава риба фугу прави је кулинарски деликатес у Азији, али она захтева пажљиву припрему. Њено месо садржи тетродотоксин – отров који као и код других надувених риба изазива смртне последице, па се кувари посебно тренирају како би уклонили тај отров пре него што послуже госте.

4. Отровне печурке

Од лагане мучнине до кобних последица по ваш живот, најгори је сценарио ако неодговорно и неопрезно берете и конзумирате печураке. Зато увек будите у пратњи особе која има много искуства, а све у шта нисте сто посто сигурни заобиђите у широком луку!

5. Афричка бик-жаба

Жабе су деликатес у целом свету, али афричка подврста бик-жаба (енгл. Буллфрог) изазива застој бубрега ако се термички добро не обради пре јела.

6. Крваве шкољке

Ове шкољке су врхунски деликатес у Кини, тачније у Шангају, али уживање у њима може вам пренети хепатитис А и Е, па су зато забрањене од 1988. године. Ипак захваљујући илегалном тржишту и даље се могу пробати на одабраним локацијама.

7. Базгине бобице

Од ових бобица се праве пекмези и сокови широм Европе, али такође се додају бројним компликованим јелима. Док год су бобице добро скуване, нема никакве опасности од њихове конзумације. Ако једете сирове плодове можете осетити слабост или повраћање.

8. Вишње с коштицама

Вишње једете цео живот и никад вам није било лоше? Опасност вреба из њихових – коштица. Прогутате ли коштицу-две, неће вам бити ништа. Али ако поједете велику количину, могли бисте почети да осећате слабост и мучнину.

9. Лишће рабарбаре

Горки бело-црвени корени овог воћа одлична су намирница за припрему необичних посластица, зимница, али и сланих јела. Ипак лишће ове биљке избегавајте у широком луку јер изазива повраћање.

10. Кикирики

Кикирики је један од најраспрострањенијих алергена модерног света и од њега страхују милиони људи широм света. Алергија на кикирики обухваћа све од лаганог осипа до анафилактичког шока, односно престанка дисања!

 

Извор: Srbijadanas.com