Србија

АМЕРИКАНЦИ СПРЕМАЈУ ПАКЛЕНИ ПЛАН: Чим Србија призна Косово, ево шта ће се десити !

Проблем Косова с једне и БиХ са друге стране требало би решавати у пакету, наводно је закључено у расправи пред Поткомитетом за Европу и регионалну безбедност и Комитета за спољне послове америчког Сената, пише Информер.

– Ми очекујемо да ће нова (тзв.) косовска влада демонстрирати своју посвећеност овим заједничким циљевима тако што ће суспендовати таксе уведене на робу из Србије и БиХ које су нанеле штету међународној позицији Косова. Наредна влада би такође требало јасно да изложи грађанима (тзв.) Косова значај повратка дијалогу и преговорима – истакао је Метју Палмер, специјални изасланик Стејт департмента.

Коментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Паић каже да Вашингтон сагледава Косово и Метохију и БиХ, али и Северну Македонију као јединствен пакет.

– То су за САД међусобно повезана питања јер Вашингтон жели да успостави ексклузивно западно присуство и утицај у читавом региону. У том смислу, после закључења Преспанског споразума, прижељкивао се и “брз договор” Београда и Приштине и наше признање једнострано проглашене независности Косова. Ипак, Американци изгледа да не схватају да то није реално. Отуда размишљања да се питања КиМ и БиХ могу лакше решити у пакету, некаквом међународном конференцијом дејтонског типа, у циљу да се сузбије утицај Русије и регион стави под амерички и НАТО кишобран – упозорава Паић.

Амерички аналитичар Јануш Бугајски, сарадник Центра за анализу европске политике у Вашингтону који је учествовао у расправи у Сенату оцењује да су решења хитно потребна.

– Идеалан сценарио био би да Србија призна (тзв.) Косово као независну државу, али то се чини мало вероватним у скорој будућности – закључује он.

Извор: Srbijadanas.com/Информер.рс