Свет

БЛИЖИ СЕ КРАЈ: Председнику Украјине прети оставка !

Украјински председник Володимир Зеленски дошао је на власт на основу два обећања – да ће се изборити са системском корупцијом и да ће донети мир истоку земље.

Првих неколико месеци од доласка на власт околности су му ишле на руку. Његова популарност је расла захваљујући неочекиваном економском расту и успешној размени заробљеника са Русијом, али период меденог месеца за Зеленског је готов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кључни реформатор и савезник Александар Данилијук дао је оставку на место шефа украјинског Савета за одбрану и безбедност, наводно због незадовољства председниковим односом са милијардером Игором Коломоиским.

Данилијук је Зеленском пружио кредибилет и помогао му да изгради однос за Западом који је бившег комичара посматрао као популистичког кловна. Његова подршка охрабрила је људе и они су почели да верују да Зеленски представља коначни раскид са прошлошћу.

Одлазак Данилијука лош је знак за администрацију Зеленског која се већ суочила са неколико мање значајних оставки, укључујући угледног шефа националне полицијске службе.

Недавна дешавања понављају образац који је бившег председника Петроа Порошенкоа коштао власти – професоналци и реформатори постављени на позиције моћи почињу да се повлаче назадовољни спорим темпом промена и притиском од стране председникових пријатеља.

Зеленском је потребна сва могућа подршка, јер се показало да му неће бити лако ни да одржи своје друго велико обећање. Скандал који је избио због његовог телефонског разговора са америчким председником Доналдом Трампом осакатио је план Зеленског да ће му западна коалиција помоћи у преговорима са Русијом.

Амерички специјални изасланик за Украјину Курт Волкер, за кога се могло претпоставити да ће подржати земљу чак и када се сви други повуку, дао је оставку након што је увучен у политички хаос. Америка нема амбасадора у Кијеву.

Док се САД полако повлаче, Кремљ покушава да постигне договор који ће многи у Украјини сматрати издајничким.

Украјина се противила одржавању локалних избора у источном региону док не поврати контролу над том територијом, али ће без америчке подршке вероватно морати да пристане на њих. Ту територију још увек држе руски проректори, а међународни надзор је једина гаранција легитимитета избора.

Зеленски је већ кренуо Порошенковим путем, а само неколико корака га дели од тога да запечати судбину Украјине као земље којом управљају људи који изају наде свог народа.

Извор: Блиц.рс