Русија Свет

ХАОС У УКРАЈИНИ! ВИКТОР МЕДВЕДЧУК ОПТУЖЕН ЗА ИЗДАЈУ: Шта ће Путин рећи на ово?

Кремљ је оштро критиковао „репресију над Медведчуком“.

Савезник Русије у Украјини, опозициони посланик и бизнисмен Виктор Медведчук, оптужен је за издају и покушај крађе националних ресурса на Криму, који је 2014. после референдума на том полуострву, поново припојен Русији, известили су данас украјински медији, цитирајући тужилаштво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај потез је део шире акције против Медведчука, а акција је почела у фебруара када су он и његови савезници били под санкцијама, док су три телевизијска канала који су били у њиховом власништву били принуђени да обуставе рад, пренео је Ројтерс.

Кремљ је оштро критиковао „репресију над Медведчуком“.

Медведчук није био доступан за коментар, а претходно је негирао да је урадио било шта лоше и описао је нападе на њега и његове пријатеље као „нелегалне и креиране да се скрене пажња са грешака украјинске владе“.

Генерална тужитељка Украјине Ирина Вендетикова је саопштила да је она ставила потпис на извештаје о два члана украјинског парламента, чија презимена почињу на М и К.

Агенција Интерфакс Украјина и остали медији наводе да се иницијали односе на Медведчука и Тараса Козака, власника три телевизијска канала који су угашени у фебруару.

Ројтерс додаје да је Медведчук украјински држављанин, али да има блиске везе с председником Русије Владимиром Путином и да је открио да је Путин кум његовој ћерки.

Политичка странка Опозициона платформа – партија за живот, којој припада Медведчук, саопштила је данас да су оптужбе о наводној издаји против Медведцука и претрес његовог дома били владина освета.

„Такве акције власти су отворени и циничне политичке одмазде против опозиционог политичара“, наводи Опозициона платформа – партија за живот.

Извор: Еспресо/Танјуг