Свет

НАТО на ногама: Руси ухваћени како шпијунирају !

Норвешки портал „Алдример“ саопштио је да су руски војници наводно извели извиђачку мисију у архипелагу Шпицберген (Свалбард) укључујуц́и делимично и на копну Норвешке.

У питању су припадници специјалних снага Русије, тврди портал, позивајући се на обавештајне изворе Норвешке и НАТО-а, и додаје да су војници истраживали локалну инфраструктуру, док су други извиђали локације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портал тврди да су амерички шпијунски авиони извршили ваздушна извиђања након чега су Сједињене Америчке Државе предале фотографије на којима се наводно виде руски војници.

Министарство одбране Норвешке одбило је да коментарише ово питање, пише портал и додаје да би наводни долазак руских снага у ту област могао да буде повезан са војним вежбама које изводе одреди руске морнарице, а који су наводно дошли у Шпицберген.

Руска војска је од 1. до 9. августа одржала војне вежбе „Океански штит 2019“ у водама Балтичког мора. У оквиру вежби, бродови Руске морнарице извели су и вежбе у Норвешком и Северном мору.

Амбасада Русије у Ослу саопштила је да су информације норвешког портала лажне.

Информације у чланку ’Алдример.но‘ од 27. септембра 2019. године о наводним акцијама руских специјалних снага у Шпицбергену су лажне. Не можемо их окарактерисати другачије него као грубе провокације. Сматрамо да је њихово објављивање део систематског рада који у Норвешкој спроводе одређени кругови на приказивању Русије као непријатеља“, саопштила је руска дипломатска мисија.

Амбасада је истакла да не искључује могуц́ност да је у питању неспретни покушај да се оправда издвајање додатних средстава за борбу против „руске претње“ уочи представљања буџета за одбрану и препорука за дугорочни план развоја оружаних снага у октобру.

У саопштењу се додаје и да „овакве методе не одговарају новинарској етици“

Извор: Информер.рс