Регион

РЕГИОН У ШОКУ: У болници примили мртву бебу, затим се десило ЧУДО !

Црногорску јавност одушевио је подвиг подгоричког педијатра, докторке Алме Хајдарпашић Дрешевић. Мајка једне пацијенткиње на Фејсбук страници Подгорички времеплов описала је драмтични догађај из Подгорице.

„У четвртак вече, контролни преглед моје ћерке у дому здравља на Старом аеродрому је прекинула уплакана мајка држећи у наручју своје једногодишње дијете које није давало знакове живота.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дете се угушило пионом друштвене игре и било је клинички мртво – није дисало нити је било откуцаја срца. Наша докторка је очајнички покушавала да извади страно тело из грла детета и у томе је успела. Сама је приступила реанимацији, тј. масажи срца и вештачком дисању методом уста на уста детету којем су уста крвава – јер дом здравља нема потребне инструменте да то уради на други начин“, написала је мајка која је била сведок овог догађаја.

Како је истакла само захваљујући присебности докторке, дете је враћено у живот.

„Хитна помоћ која је стигла пар минута после тога је одвела дете на интензивну и данас сазнајем да је стабилно и није животно угрожено. Не знам да ли ће имати мање или веће последице због времена проведеног без ваздуха, али је дете живо.

Све похвале за нашег савршеног педијатра. О овоме не пишу ни родитељи детета, ни портали и осећала сам потребу да са другима поделим њен надљудски подвиг“, нагласила је она.

Подвиг докторке наишао је на одушевљење многих, па су се на Фејсбук страници низали позитивни коментари.

„Све похвале за дивну особу и стручну докторку. Свака част Алма“, „Свака част докторки, одушевила ме. Не може то свако, свако јој добро желим“, „Увек насмејана, пријатна и најбоља наша драга докторка Алма“, само су неки од коментара.

ОГЛАСИЛА СЕ И ДОКТОРКА

Докторка Алма Дрешевић је потом испричала како је прошлог четвртка око 19 часова у Дом здравља на Старом аеродрому у Подгорици комшија, у пратњи мајке која је вриштала, донето дете које није давало знакове живота.

„Дете од годину и пет месеци је прогутало шаховску фигуру пиона. Како је дете већ било мртво, нисам имала прилике да размишљам шта ћу да урадим. У том тренутку сам само знала да морам извадити страно тело, јер је сваки секунд био драгоцен. Срећом, успела сам да увучем руку, стиснем шаку да не бих фигуром оштетила зид једњака и извукла сам фигуру“, рекла је Дрешевић.

А онда је, како је додала, почела борба за живот.

„Када смо уклонили страно тело, морала сам да радим реанимацију уста на уста и масажу срца. После две реанимације, чула сам окуцаје срца. Када сам одрадила трећи циклус реанимације, прво је срце почело да куца, али сам морала да наставим, јер дете није дисало“, испричала је Дрешевић.

Након што је четири пута дала вештачко дисање, дете је удахнуло ваздух и зајечало.

„У том тренутку сам знала да је дете спашено. Хитна помоћ је већ била на путу, срце је радило, дете је дисало. Мислила сам да ће можда бити на респиратору. Али на моју срећу није било. Добили смо информацију да је дете већ у суботу отпуштено кући. Највеће задовољство које сам могла доживети је то што је дете преживело и што је добро“, рекла је Дрешевић.

Она је истакла да је најважнији члан тима медицинска сестра.

„Мени је моја медицинска сестра неизмерно помогла. Када сестра није паничар, кад сестра слуша оно што лекар каже велика је могућност да се деси успех. Знам да би сваки мој колега реаговао једнако као ја. Када видите да сваки секунд губитка односи дете, нема размишљања и ту се мора радити“, рекла је Дрешевић.

Извор: Курир.рс