Свет

ШОКАНТНО: Политичарима сваког дана стижу претње СМРЋУ !

Берлин — У немачкој савезној покрајини Тирингији су уочи локалних избора који се одржавају у недељу учестале претње смрћу истакнутим политичарима.

„У писму су ми запретили да ће ме, ако не обуставим предизборну кампању, избости као што се то догодило келнској градоначелници пре пар година или да ће ми поставити бомбу у аутомобил“, рекао је главни кандидат Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Тирингији Мике Мохринг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је већ прошлог месеца примио разгледницу у којој му је прећено смрћу, пренела је Хина.

На тој разгледници аутор помиње убиство демохишћанског политичара Валтера Лубкеа из јуна, за које је осумњичен један неонациста.

Претње смрћу повезане с предизборном кампањом у Тирингији примио је и председник странке Зелени Робер Хабек, као и кандидат ове странке у Тирингији Дирк Адамс.

Одговорност за последње претње смрћу је преузела група која се назива „Државни гудачки оркестар“, која је већ позната властима.

„Ми не смемо допустити ширење мржње, насиља и претње смрћу“, поручио је Мохринг преко Твитера.

Министар унутрашњих послова Тирингије Георг Мајр је рекао да власти озбиљно схватају претње.

Он је потврдио како и премијер Тирингије Бодо Рамелов прима претње.

У вези с тим полиција је извршила претрес у стану једног познатог неонацисте код којег је пронађена већа количина оружја.

У Тирингији би ове недеље највећи број гласова могла освојити десно-популистичка Алтернатива за Немачку (АфД). У Тирингији делује најекстремније крило ове странке.

У суседној савезној покрајини Саска-Анхалт пре неколико седмица је извршен терористички напад с радикално десном позадином. Циљ напада је била синагога у граду Халеу.

Извор: Б92