Здравље Издвајамо

Ово су главни симптоми СРЧАНОГ УДАРА ! Уколико имате један од њих, одмах се обратите лекару !

Pixabay.com

Више милиона људи годишње доживи срчани удар. Класични симптоми – бол у грудима или притисак, хладан зној, екстремна слабост – добро су познати. Међутим, постоје и суптилнији знаци који показују да имате или да ћете имати срчани удар.

Премор

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је један од најчешћих симптома, посебно код жена. Истраживања показују да у 95% случајева особе које су на ивици срчаног удара обично се жале на премор и да нису у стању да обављају њихове уобичајене активности.

Бол у леђима, рукама или грудима

Приметни бол у леђима, грудима или рукама често је тихи знак срчаног удара. Када мишићним ћелијама срца почне да мањка кисеоник током срчаног удара, јер због блокираних артерија долази до спречавања дотока крви која носи кисеоник и која “храни” те ћелије, оне почињу да шаљу сигнал у виду бола путем нервног система.

Кратак дах

Ако имате кратак дах одмах након буђења, то је знак да нешто није у реду.

Горушица

Уколико имате повремене налете горушице након обилног ручка, тада у највећем броју случајева нема разлога за бригу, али ако вас није никада раније „морила“ или ако се појављује чешће него уобичајено, обратите се доктору, јер то може бити тихи сигнал срчаног удара. Ангина, бол у грудима који је сличан горушици, узрокована је смањеним дотоком крви до срца, што је оно што се дешава током срчаног удара.

Немирни стомак

Симптоми срчаног удара понекад могу опонашати стомачне тегобе попут мучнине, повраћања или, уопштено, могу опонашати гастроинтестиналне поремећаје, посебно код жена.

Нелагодност у грлу, врату или вилици

Необјашњива нелагодност у пределу врата или вилице или затегнутост у грлу коју никада раније нисте осетили симптоми су који могу указивати на срчани удар и требали бисте се одмах обратити доктору.

Извор: Srbijadanas.com