Свет Србија

СРАМНИ ИЗГОВОР! НАТО коначно признао зашто су бомбардовали Србију !

НАТО никад неће вршити притисак на Србију да му се придружи, поручио је данас помоћник генералног секретара НАТО за јавну дипломатију Тачам Илдем истичући да Алијанса подржава преговоре између Београда и Приштине и представља регионално присуство у облику Кфора на КиМ.

– Желимо стабилан, безбедан и напредан Западни Балкан – рекао је Илдем на конференцији “Пролазимо кроз зидове”, коју организује Центар за евроатлантске студије, у оквиру Седме Београдске НАТО недеље.

Два су, како каже, кључна разлога за то.

– Прво, делимо са вама ваше виђење демократије и добросуседских односа са другим земљама и међународним организацијама. Друго, кад су суседи НАТО безбедни и стабилни и ми смо стабилни и безбедни – нагласио је он.

Илдем је рекао да НАТО схвата терет који Србија носи у очувању регионалне стабилности и подржава њене амбиције за ближу интеграцију са ЕУ.

– Схватамо одлуку да постанете партнер НАТО, али да не тражите чланство – рекао је Илдем.

Он је истакао да НАТО не говори својим партнерима шта да раде, већ само омогућава дијалог по питањима сигурносних изазова.

Он је додао да НАТО и његове чланице у потпуности разумеју право свих земаља да воде сопствену безбедносну политику и да доносе одлуке о томе како ће је применити.

То, како каже, укључује и право да земља донесе одлуку до које мере ће бити ангажована у сарадњи са НАТО.

Он је рекао да НАТО схвата да је контроверзан у Србији јер су сећања на кампању 1999. године и даље болна за многе, поготово за оне који изгубили вољене.

– НАТО кампања никад није била против српског народа, већ у циљу заштите цивила – тврди он, и додаје да је сваки невини живот који је изгубљен трагедија због које жале.

 

Извор: Тањуг