Регион

ХАОС НА ГРАНИЦИ СА МАЂАРСКОМ: Мигранти пробили ограду, полиција пуцала

Већа група миграната пробила је ограду код српско-мађарског прелаза Хоргош 2-Реске 2. Мађарски погранични полицајци испалили су три хица упозорења.

Према сазнањима „Блица“, око 60 илегалних миграната покушало је рано јутрос да пређе српско-мађарску границу, када су мађарски чувари испалили три хица у ваздух. У инцидетну није било повређених, саопштено је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштила мађарска полиција, инцидент се догодио око 5.30 јутрос, када око 60 мигранта незаконито покушало да уђе на територију Мађарске у близини граничног прелаза Хоргош 2-Реске 2.

Четири лица су ухапшена, наводи се у саопштењу.

Како сазњаемо, прелаз Хоргош 2-Реске 2 је затворен за саобраћај, цео тај реон је под опсадом полиције.

Појединци ипак успели да уђу

Према незваничним информацијама, већина миграната је спречена у покушају да уђе у Мађарску, док су појединци ипак успели у томе.

Мађарска полиција је затворила то подручје због инцидента, па како гранични прелаз Реске није у функцији и наш Хоргош је привремено затворен.

О инциденту и затварању прелаза огласила се и мађарска полиција и медији у тој земљи пишу „да је у зору у уторак више од 60 миграната у две групе покушало да пробије граничну ограду у близини Реске“.

– Зауставили су их меци упозорења, четворо је ухапшено, неки су побегли. Гранични прелаз Реске полиција је привремено затворила. На том подручју постављено је неколико контролних пунктова и непрекидно се надгледају улазна возила због кријумчарења. Први пут након 2015. године гранични прелаз Реске је привремено затворен – пишу мађарски медији.

Затворено цело једно подручје

Они наводе да је Силвиа Сабо, портпаролка полицијског штаба округа Чонград рекла да је Полиција округа Чонград затворила то подручје, да гранични прелаз није у функцији, али да се саобраћај на аутопуту несметано обавља.

Такође, мађарски медији пишу да је последњих недеља примећено више миграната.

– Мигранти су свесни да сами немају шансу да пређу јужну границу, па масовно покушавају – рекао је за М1 Даниел Деак, КСКСИ, аналитичар, и додао да мигрантима у њиховим покушајима илегалног преласка границе помажу мобилне апликације. Констатовао је да мигранти нису дошли тамо без сазања где се налазе, већ су били припремљени.

За сада није познато до када ће прелази Хоргош 2 и суседни Рески бити затворени.

Код нас је све мирно у том делу, барем за сада.

Извор: Блиц