Русија

ВЕЛИКИ ОБРТ! Међународни званичници сад верују да Путин одустаје од освајања целе Украјине и планира да…

Очекује се да ће руски председник Владимир Путин променити тактику, одустати од планова да заузме велике територије и усмерити своју ватрену моћ на исток Украјине, тврде западни званичници.

Када је Русија 24. фебруара покренула своју војну операцију, чинило се вероватним брзо рушење Украјине и њене демократски изабране владе. Месец дана од почетка инвазије, Русија је „заглављена“, а у неким регионима и потиснута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спор руски напредак је изгледа изненадио Кремљ, а западни званичници су рекли да је Москва направила „катастрофалну погрешну процену“ због чега се очекује се да ће Русија променити своју војну тактику у Украјини и уместо тога консолидовати своје снабдевање и логистичке напоре у источном региону Донбаса.

Говорећи за Тајмс, један западни званичник је рекао да је интелигентни отпор Украјине „избацио из колосека“ мањкаве планове Русије, који су у основи имали претпоставку да ће Украјинци дозволити Русији да се увуче у њихову земљу без много борбе.

„Мислим да је јасно да је првобитни руски план да могу имати три одвојене маневарске осе, управљати њима истовремено и брзо постићи своје циљеве био осујећен“, рекао је званичник.

Тајмсов саговорник каже да се очекује да Русија настави са својим бруталним бомбардовањем украјинских градова и да усмери своје напоре на исток – уместо да покушава даље да гура широм земље.

Као очигледна демонстрација ове тврдње, пише Дејли меј, појавио се снимак који наводно приказује како руски хеликоптери вуку војни камиони 40 километара југоисточно од Херсона, украјинског града који се налази на југу земље у близини границе са полуострвом Крим. У то време коментатори нису били сигурни шта да мисле, али како украјинске снаге сада проводе контранападе, чини се да су се хеликоптери можда повлачили.

Херсон је био једини већи град који су заузеле Путинове снаге од почетка инвазије 24. фебруара. Међутим, сателитски снимци аеродрома у Херсону – који Русија држи од почетка марта и који је пре пет дана имао четири хеликоптера – показали су да нема ниједног од московских авиона, наводи Дејли телеграф.

Високи званичник британске одбране рекао је да Русија сада води рат „исцрпљивања“ Украјине, након што су бројни неуспеси показали да Москва „није успела да постигне своје првобитне циљеве“.

Шеф обавештајне службе одбране Џим Хокенхал рекао је да је Москва била изненађена и обимом и жестином украјинског отпора, а да су руске снаге „заокупљене проблемима које је сама створила“.

„Руске операције су се промениле“, рекао је он новинарима на брифингу, додајући да Кремљ „сада спроводи стратегију исцрпљивања“.

„Ово ће укључивати безобзирну и неселективну употребу ватрене моћи (и) резултирати повећањем цивилних жртава, уништавањем украјинске инфраструктуре и интензивирањем хуманитарне кризе“, упозорио је Хокенхал.

Западни обавештајни званичници верују да су тврдње да су украјинске снаге убиле чак 10.000 руских војника веродостојне и процењују да је у сукобу погинуло шест високих руских официра. Кијев је јуче помињао број од преко 15.000 убијених Руса.

Хокенхал је приметио да је председник Владимир Путин појачао своју контролу над руским домац́им медијима како би „контролисао наратив“ и сакрио оперативне проблеме и велики број жртава од руског народа.

Један неименовани западни званичник је у међувремену рекао новинарима да Москва мобилише неке резервне снаге како би ублажила губитке, али ће вероватно бити лоше опремљене и да ће патити од нижег морала у поређењу са професионалним јединицама које су прво послате у Украјину.

Званичник је рекао да је Путиново раније уверење да ће руске трупе бити добродошле у Украјини као ослободиоци била „катастрофална погрешна процена“ која је “ у основи пореметила њихову способност да успеју“.

„Имате ову фаталну ману у срцу руског плана који је довео до тога да се све ове ствари споје у ситуацији у којој данас видимо руске снаге“, рекао је званичник.

У међувремену, на северу земље, високи званичник Пентагона је рекао да се руска војска повукла више од 45 км источно од Кијева у последња 24 сата и почела да успоставља одбрамбене положаје на неколико фронтова.

„Украјинци су успели да потисну Русе 55 километара источно и североисточно од Кијева“, рекао је новинарима у среду високи званичник, који је затражио анонимност. „То је промена у односу на јуче“, додао је он.

Пентагон је у уторак проценио да су руске снаге око 20 километара од центра престонице.

На северозападу, „они се у суштини укопавају и успостављају одбрамбене положаје“, додао је званичник. „Дакле, није да они не напредују. Они заправо не покушавају да напредују тренутно“.

Многи аналитичари и даље не виде јасан пут из конфликта.

Према проценама Пентагона, руске снаге су такође и даље блокиране десетак километара од центра Чернихива, североисточно од Кијева. Они су „у застоју“ и на неким местима „уступају терен, заправо се крећу у супротном смеру, али не много“, приметио је званичник.

Чини се да се Руси фокусирају на проруске сепаратистичке регионе Доњецк и Луганск на истоку, додао је неименовани званичник.

На југу, међутим, руска морнарица користи луку Бердјанск на Азовском мору за допуну горива, а данас су се појавили извештаји да је украјинска војска потопила ратни брод Орск.

Коначно, Пентагон није видео никакве промене око града Одесе, на Црном мору. Док је неколико пројектила испаљено у правцу Одесе са руских бродова раније ове недеље, то се није догодило ни у уторак ни у среду, рекао је званичник.

Упркос мноштву доказа који говоре супротно, портпарол Кремља Дмитриј Песков инсистира да се војна операција одвија „строго у складу“ са плановима.

НАТО је у среду проценио да је 7.000 до 15.000 руских војника убијено током четири недеље рата у Украјини. Поређења ради, Москва је изгубила око 15.000 војника у Авганистану за 10 година.

Високи војни званичник НАТО-а рекао је да је процена алијансе заснована на информацијама украјинских званичника, ономе што је Русија објавила – намерно или не – и обавештајним подацима прикупљеним из отворених извора.

Најновија цифра о војним губицима Украјине стигла је од Зеленског 12. марта, када је рекао да је у акцији погинуло око 1.300 украјинских војника.

Русија је објавила врло мало информација о својим жртвама, рекавши 2. марта да је скоро 500 војника убијено, а скоро 1.600 рањено.

Украјина такође тврди да је убила шест руских генерала. Русија признаје само једног мртвог генерала.

Бројке из НАТО-а представљају прву јавну процену алијансе о руским жртвама од почетка рата. Влада САД је углавном одбила да пружи јавне процене руских или украјинских жртава, рекавши да су доступне информације упитне поузданости.

Пошто се жртве повећавају и брза победа више није на видику, Русија мора да ради на сузбијању неслагања и подизању морала.

Ухапсила је хиљаде антиратних демонстраната и разбила медије. Такође, према закону усвојеном у среду, војници у Украјини ће имати исте бенефиције као ветерани претходних ратова, укључујући пореске олакшице, попусте на комуналије и повлашћени приступ медицинском лечењу.

Ипак, како је руска војска и даље далеко јача и већа, бројни западни војни стручњаци упозоравају Украјинце да не буду превише пуни самопоуздања. Наиме, пракса Кремља у прошлим ратовима била је да смањи отпор локалног становништва тако што су сравњивали градове са земљом, убијали цивиле и слали милионе у бекство, наводи Мејл.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс