Свет

ОН ЈЕ ОДВЕО КОБИЈА БРАЈАНТА У СМРТ! ПИЛОТ направио ВЕЛИКУ ГРЕШКУ, испливали детаљи ужасне трагедије!

Фото: Твитер принтскрин

Хеликоптером у којем је био легендарни НБА ас Коби Брајант управљао је Ара Зобајан * Пре него што се брзином од 300 км/х забио у брдо, од контроле лета добио поруке да лети превише ниско и да мора да подигне летилицу

Пилот хеликоптера Ара Зобајан (50) одговоран је за смрт Кобија Брајанта (41) и осталих путника, показали су прелиминарни резултати истраге! Легендарни кошаркаш погинуо је у недељу са својом ћерком Ђаном (13) кад се летелица којим је управљао Зобајан закуцала у брдо у близини Лос Анђелеса брзином од 300 километара на час!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Непосредно пре несреће Зобајан је добио упозорење да лети превише ниско и да мора да се подигне. Американац јерменског порекла то није учинио, па је хеликоптер у ком је било девет особа ударио у брдо код места Калабасас. „Сикорски С-76“, стар 20 година, одмах је експлодирао, тако да нико од деветоро људи у њему није имао шансе да преживи.

ОНИ СУ НАСТРАДАЛИ
Коби Брајант (42)
Ђана Брајант (13), Кобијева ћерка
Џон Алтобели (56), бејзбол тренер и отац Алисе Алтобели
Кери Алтобели, мајка Алисе Алтобели
Алиса Алтобели (13), саиграчица Ђане Брајант
Кристина Маусер (37), тренер на Брајантовој кошаркашкој академији
Сара Честер, мајка Пејтон Честер
Пејтон Честер (13), Ђанина школска другарица
Ара Зобајан (50), пилот

Лоши услови за летење

Иако полиција и даље истражује узроке несреће, амерички медији пишу да је пилот направио велику грешку.

– Пилот је пријавио да има проблема са оријентацијом због густе магле док су летели изнад зоолошког врта у Лос Анђелесу. Он је летео прениско, због чега је добио упозорење из контролног торња. „Морате да се подигнете, летите прениско“, гласила је порука коју је Зобајан добио од контроле лета. Пилот, међутим, није подигао летелицу. Остао је на истој висини и кренуо ка брдско-планинском пределу, да би на крају ударио у брдо 45 километара северозападно од Лос Анђелеса – пишу медији у Сједињеним Америчким Државама.

Да је за ову ужасну трагедију одговоран Ара Зобајан, показују и речи Курта Дица, који је од 2014. до 2016. године био лични пилот породице Брајант.

Зобајана су сви волели

Пријатељ пилота Џаред Јохим написао је емотивно писмо у ком се опростио од Аре Зобајана.

– Ара није био типичан егоистични хеликоптерски пилот, као већина нас. Он је увек био опуштен, смирен… Сви су знали да се ради о великом професионалцу. Са њим је увек било смеха, сви који су га познавали волели су га, био је омиљен. Жао ми је што га више људи није познавало, гарантујем да би га заволели – каже Јохим.

– На летелицу каква је „сикорски С-76“ нису могли да утичу временски услови. Такође, овај хеликоптер има два мотора, а без једног може да лети. Вероватноћа да су оба отказала је минимална. Не верујем да је то случај – истиче Диц, који је на тај начин индиректно оптужио свог колегу.

Иначе, моделом „сикорски С-76“ обично управљају два пилота, али из непознатих разлога овога пута то није био случај. Из полиције Лос Анђелеса истакли су да временски услови нису били погодни за летење и да су због тога сви њихови хеликоптери остали на земљи.

– Видљивост је била екстремно ниска, магла је била густа готово као каша. Услови за летење су били веома лоши – рекао је портпарол полиције Лос Анђелеса Џош Рубенштајн.

Осим локалне полиције, у истрагу су укључене и америчке савезне службе попут Федералног истражног бироа (ФБИ) и Националног одбора за безбедност саобраћаја (НТСБ). Посао им је отежан због неприступачности терена.

– Ово је логистичка ноћна мора, несрећа се догодила на делу брда који није приступачан. С обзиром на терен и услове локације, биће потребно неколико дана да се уради све што је потребно у оваквим ситуацијама – рекао је шериф Лос Анђелеса Алекс Вилануева.

Извор: Информер