Србија

ПАДАЈУ ТАКСЕ! Након састанка са Вучићем донета одлука! Паника у Приштини!

Потврда промене политике Вашингтона. Брисел се показао неспособним, САД преузимају ствари у своје руке. Недуго након састанка са председником Вучићем, амерички државни секретар Мајк Помпео именовао је Метјуа Палмера као специјалног изасланика САД за Балкан.

Није тајна да је поменути амерички дипломата добар познавалац прилика у региону, а потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је избор Палмера само знак да САД желе да на неки начин формализују оно што стално говоре, а то је да желе да подстакну брзо решење и да апелују на све стране на западном Балкану да граде мир и стабилност.

Међутим, Дачић каже да мир и стабилност не зависе круцијално од самог избора Палмера већ је кључно хоће ли се појачати притисак на Приштину да укине таксе на српску робу. Што се самог Палмера тиче, Дачић каже да је он ожењен Београђанком, што не мора бити предност, јер ће морати да доказује да није пристрасан. Ипак, добро познаје ситуацију у региону, али је, према Дачићевим речима, хендикеп то што је дуго у Стејт департменту и има утврђен систем вредности и начин размишљања који можда ствара одређене стереотипе. Како додаје, то је потврда свега што је говорио раније, а то је да је Америка променила став, не о независности Косова, него о томе да то питање није решено, већ да треба да се решава.

– Зашто би именовали специјалног представника да је ствар решена? – упитао је Дачић.

Напомиње да је сада ситуација значајно другачија и да америчка администрација жели да погура преговарачки процес. Дачић наводи да се формат дијалога неће мењати и да ће остати у Бриселу

Аналитичар Драгомир Анђелковић за „Ало!“ наводи да именовање Палмера показује да „САД имају повећан интерес за западни Балкан и озбиљну намеру да се укључе у преговарачки процес између Београда и Приштине“.

– Да ли ће то за нас бити повољно или не, видећемо у наредној фази. До сада искуство није било добро за нас, али сада имамо неке индикације да Америка можда донекле мења став. Ствари свакако нису готове што се тиче Косова, али како ће се завршити, сувише је рано да се каже – наводи Анђелковић и наставља:

– То што је Палмерова супруга Српкиња ништа не значи, јер код Американаца персонална питања нису од великог значаја, он ће пратити државну политику. Позитиван утицај може да има сусрет Помпеа и Вучића, након чега је и Палмер именован као специјални изасланик.

Метју Палмер је амерички дипломата који је почетком деведесетих радио у Амбасади САД у Београду. Ожењен је Београђанком и имају двоје деце. У више наврата био је ангажован на питањима која се односе на овај регион. Наиме, по одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу. Током 2006. и 2007. био је саветник председника Џорџа Буша по питањима националне безбедности. Једно време је затим био ангажован у југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на место саветника амбасадора САД у Србији.

 

Извор: Ало.рс

loading...
Loading...