Свет Србија

Макрон младим Србима: Немојте да прођете као Хрвати

Председник Француске Емануел Макрон састао се данас пре подне, заједно са председником Србије Александром Вучићем, са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО) из целог региона.

Састанак са студентима затворен је за јавност, али према сазнањима „Блица“, Макрон говори студентима о томе да би требало да остану у својим земљама, да их не напуштају, већ да раде на трансформацији друштва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако нећете да преовлада ваша прошлост, морате да имате јаку наду“, поручио је Макрон студентима.

Такође, говорио им је и о ЕУ, да је она „сувише бирократска“, и да је то ствар која треба да се мења.
„Нећу да дођемо у ситуацију да за пар година мањина жели у ЕУ јер је процес сувише компликован, и друго нећу да ви за пар година, и ако уђете, будете разочарани. У Хрватској четвртина популације одлази у друге земље“, објаснио је француски председник.

Пре разговора Вучић је са калемегданске терасе показао Макрону панораму Београда.

Разговором са младима Макрон је наставио посету Србији, током које је јуче имао званичне састанке и друге активности, којима је печат дало његово обраћање код Споменика захвалности Француској и поруке српском народу да су Француској и даље „у срцу“.

Француски председник је послао јасне поруке по питању Косова и Метохије, европских интеграција и сарадње Србије и Француске.

Истакао је да ће се ангажовати да се обнови дијалог и постигне свеобухватни, трајан и компромисан споразум, те да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Немачке Ангелом Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

Макрон је истакао и да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију, да је Србија велика европска држава и нација која има своје место у Европи, али да и сама мора да настави реформски пут.

Извор: rs.sputniknews.com