Србија

ЦРВЕНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ НА ОЛУЈНИ ВЕТАР И СНЕГ: Будите опрезни

Снег и олујни ветар изазвали су вечерас у Србији бројне проблеме и застоје у саобраћају, а више путних праваца је непроходно.

РХМЗ издао је црврно упозорење на олујни ветар и снег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током вечери и ноћи у брдско-планинским крајевима југозападне, јужне и југоистоцне Србије оцекује се нових 5 до 10 центиметара снега, понегде и више, а у нижим пределима мањи снежни покривац. Дуваће јак и олујни северозападни ветар, који це на планинама условити стварање снежних наноса.

Од сутра ће бити у постепеном слабљењу.

Како саопштава ЈП Путеви Србије, непроходни су следећи путни правци:

И Б-21, Ивањица/Нови Пазар (Јавор) – Сјеница, И Б-29, Ужице/Нови Пазар – Сјеница – Нови Пазар, ИИ А-152, Топола – Доња Шаторња – Рудник – Бућин Гроб, ИИ А-175, Мионица – Брежђе – Дивчибаре – Каона.

На осталим путним правцима И приоритета/А категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 цм на територији Београда, Новог Пазара, Пожеге, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, наводи се у саопштењу и додаје да се препоручује опрезна вожња.

На подручју Зајечара дува повремено јак северозападни ветар који отежава саобраћај на деловима где пада снег јер смањује видљивост на 50 метара. Ситних одрона има дуж нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, а највише на путу И Б – 34 (Ђердапска магистрала) где се саветује опрезна вожња и придржавање саобраћајне сигнализације, која обавештава о одронима.

Због најављених ниских температура постоји могућност појаве местимичне поледице на путевима, а поготово на деоницама које се простиру дуж речних токова, котлина, клисура као и на путним објектима, упозоравају ЈП Путеви Србије.

Код Варде у општини Косјерић вечерас је десет возила завејано, па су у акцију спашавања кренули ватрогасци, али и возила комуналног предузећа, јавља РТС.

На државном путу ИБ 29 Аљиновићи-Сјеница-Нови Пазар, на деоници Брњица-Дуга Пољана завејано је више путничких возила, а Предузеће Нови Пазар-Пут доо саопштава да до њих покушавају да дођу свом расположивом механизацијом.

Извор: Танјуг/Ало