Србија

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево када ће бити одржани избори у Србији

Грађани Србије на изборе ће изаћи 26. априла, а истог дана биће одржани и локални и парламентарни избори, јавила је Прва тв.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изразио је уверење да ће грађани потврдити апсолутни легитимитет избора и каже да исксутва оних који су бојкотовали раније изборе говоре да се сада кају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је гостујући на Прва тв рекао да свако ко се озбиљно бави политиком зна да су избори прилика да се измери поверење грађана у појединце, у идеје и програме који се нуде.

Сматра да је неозбиљно припремати се за изборе месец и по дана или два месеца пред изборе, и да се озбиљни политичари баве политиком све време између два изборна циклуса, а они веома озбиљнији и више о једног изборног циклуса.

Навео је да ће се знати ко неће на изборе, а ко излази по томе ко буде предао листе.

„Аристотел је пре више од 2000 година рекао да на Олимпијади може да победи само онај ко на њој и учествује. Предуслов да дођете у прилику да остварујете ваш политички програм јесте да учествујете на изборима као озбиљни и одговорни људи“, поручио је Селаковић.

За њега је, каже, неозбиљно да одређени представници опозиције конкуришу својим идејама и политичким деловањем причом да евентуално сутра воде државум а не желе да грађанима дају чак ни прилуку да о томе одлучују на изборима.

„То је већ питање за појединце који тако схватају политику. За мене је то неозбиљно и неодговорно“, рекао је Селаковић.

Навео је и да снижавање цензуса са пет на три одсто омогућује да се демократија са улице врати у парламент, баш оно о чему је говорио председник Александар Вучић.

Подсетимо, претходно је председник Вучић као два могућа датума за одржавање парламентарних избора у Србији изнео 19. и 26. април.

– Најлогичније би било да буду одржани 26. априла, пре свега имајући у виду да недељу дана пре тога Ускрс, а пракса је да се тако важни празници избегавају. Није непознаница да је у Србији било избора на Ђурђевдан 2012. или на Светог Јована 2007. године. Међутим, то нису датуми који су од важности за целу заједницу, за разлику од Ускрса који обележава више од 90 одсто грађана Србије – рекао је недавно извршни директор Цесида Бојан Клачар.

Јуче је Комбанк дворани одржан скуп опозиционих странака, које су одулучиле да бојкотују изборе.

Део организатора портеста „1 од 5 милиона“, који сваке суботе од краја новембра 2018. организују протестне шетње, одлучио је да изађе на изборе. Реакције опозиционих странака су различите.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ