Србија

ИЗЈАВА КОЈА ЈЕ ПОДИГЛА СРБИЈУ НА НОГЕ! Клинтон покушао да подели Косово, а ево ко га је спречио

Срби би овим решењем добили контролу над северним делом, где представљају већину и где има доста правослваних цркава и знаменитости од историјског значаја. Југ би припао етничким Албанцима.

Бил Клинтон је планирао да за време НАТО интервенције на СР Југославију, 1999. године, започне реализацију плана о подели Косова и Метохије на два дела. Северни би припао Србима, а јужни Албанцима. Међутим, све је пало у воду због тога што су тадашњег америчког председника у намери спречили важни људи тадашње америчке администрације – државна секретарка Медлин Олбрајт и саветник за националну безбедност Сенди Бергер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово шокантно откриће дошло је од бившег америчког конгресмена и гувернера Илиноиса српског порекла Рода Благојевића. Њега је пре неколико дана помиловао садашњи председник САД Доналд Трамп. Након седам година му је прекинуто служење 14-годишње затворске казне због корупције. Још један доказ оваквих тврдњи је и текст објављен у Вашингтон посту, маја 1999: „Мисија успела: конгресмен који је повукао конце за пуштање ратних заробљеника“.

На основу овог текста се јасно може видети да је Благојевић рапортирао Клинтону о успешно завршеној мисији у Београду. Тада су у јеку бомбардовања Југославије спасена тројица заробљених америчких војника који су месец дана били заробљени у Југославији. Слободан Милошевић их је пустио на слободу уз наговор Благојевића и свештеника и активисте за људска права, Џесија Џексона.

Након мисије, Клинтон је угостио Благојевића и Џексона, наводи Вашингтон пост. Кевин Мерида је известио да је управо тада Благојевић изнео Клинтону предлог за решење косовског проблема.

Срби би овим решењем добили контролу над северним делом, где представљају већину и где има доста правослваних цркава и знаменитости од историјског значаја. Југ би припао етничким Албанцима.

Из Благојевићевих навода је јасан Клинотонов одговор:

– Свиђа ми се Клинтон. Срећан сам што нисам гласао за његов опозив. Мислим да треба да предузме акцију као одговор на ту кризу и преузме контролу над њом. Међутим, Медлин Олбрајт и Сенди бергер воде шоу.

Да су ови наводи веродостојни, доказују и тврдње аналитичара Дејана Милетића. Милетић је био извршни директор Института за стратегијске студије и развој и тако је упознао Благојевића:

– Заправо је то била приземна иницијатива која је развијана и овде код нас, па је предузимљиви Благојевић једноставно желео да је представи у Белој кући како би тадашњи председник Клинтон имао увид у неко другачије решење косовског питања. Наравно, и наша страна није тада хтела ни да чује за такво решење, јер је Милошевићу то било сасвим неприхватљиво.

Извор: Srbijadanas.com/Еспресо