Србија

МЕТЕОРОЛОГ КОНАЧНО ОТКРИО ЗАШТО ОВЕ ГОДИНЕ НИЈЕ БИЛО СНЕГА! А онда најавио време до краја марта – ЈЕ Л ОВО МОГУЋЕ?!

Фото: фејсбук принтскрин

Снега у Београду ни за грудву – овако би у најкраћем могла да се опише ова зима. У главном граду и нижим пределима снег је пао само једном и није се задржао. У РХМЗ-у кажу да се никада у историји није догодила слична ситуација.

Београђани су током ове зиме снег видели на свега неколико сати. Тог 28. децембра 2019. године једини пут су се забелели кровови у Београду, али се снег није задржао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дежурни метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ рекао је за РТС да се никада до сада није забележена зима попут ове.

И на Врачару је, како каже, увек било бар центиметар-два снега, а ове године – ништа.

Објашњава да је узрок томе утицај доста топлијег ваздуха са Медитерана.

„Циклони стално одлазе на север и запад Европе. Када дођу код нас, утицај доста топлијег ваздуха са Медитерана доводи до наоблачења праћеног кишом у нижем пределима“, указује Совиљ.

Хоће ли бити снега

Совиљ наводи да се до краја фебруара и марта не може се очекивати снег у нижим пределима.

„Неће бити промена, Балкан је и даље под утицајем топлог ваздуха са Медитерана, циклони одлазе у западну и северну Европу, врло је мала вероватнаћа за озбиљније падавине“, напомиње метеоролог.

Сезонска прогноза времена РХМЗ-а показује да ће температуре у марту бити изнад вишгодишњег просека, са просечном температуром око 14 степени.

Прогноза за наредне дане

Током наредних неколико дана биће углавном суво, облачно али без падавина. Максималне дневне температуре биће око 11-12 степени.

Могућа је киша у среду увече и током ноћи, као и у четвртак поподне.

Према прогнозама, темпетарура ће до суботе бити до 10 степени.

Прогноза до краја месеца

Метеоролог Ђорђе Ђурић каже да ће се пролећно време Србији задржати и следеће недеље, а највероватније и наредне. Праве зиме нема без снега, а Ђурић каже да у нижим пределима белог покривача неће бити до краја овог месеца.

– У понедељак ће бити слично време као и за викенд. Јутро ће бити прохладно, у долинама и котлинама могућа је магла, а понегде и мраз. У току дана ће температуре бити још више него за викенд, па ће максималне дневне температуре бити од 14 до чак 20 степени, а у Београду до 17. Ипак, у Тимочкој и Неготинској крајини очекује се магла и нешто хладније време него у остатку земље, па ће тамо највише температуре бити између 10 и 12 степени – каже Ђурић.

Први наредни пад температуре

– У уторак нас очекује нешто свежије време јер ће дувати северозападни ветар који ће спустити температуру. Тако ће на северозападу земље максимална температура бити 11, а на југоистоку 17 степени – детаљно објашњава Ђурић.

Овај метеоролог сматра да ће од средине недеље очекује мањи пад температуре и промена времена, али од краја недеље временски услови ће поново наликовати пролећним.

– У среду током дана неће бити падавина, а температуре ће се кретати од 10 до 14 степени. Међутим, у току вечери ће почети да дува северозападни ветар, а у току ноћи ће се наоблачити у већем делу Србије. То наоблачење ће нам у току ноћу донети кишу, а на планинама снег. У четвртак ће бити облачо време са могућом кишом и снегом на планинама. Такође се очекује умерено до јак ветар који ће додатно спустити температуре које ће бити од 6 до 10 степени – казао нам је Ђурић.

Како објашњава, прво се на северозападу земље очекује разведравање, а онда послеподне и у остатку земље.

– Постоји и могућност да ће се тада створити услови за суснежицу на истоку и југоистоку Србије. То ће бити могуће тек на надморским висинама изнад 500 метара и тада неће бити задржавања снега – каже Ђурић.

Од петка време ће се стабилизовати, а температуре ће расти, најављује овај метеоролог.

– Петак ће бити без падавина, смењивање ће се сунце и облаци, а температура ће ићи до 10 степени. За викенд нас очекује пораст температуре и пролећно време какво ће се највероватније задржати и током оне тамо недеље – закључује Ђурић.

Извор: Информер.рс/РТС/Блиц