Регион Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! ЕУ решава кризу у Црној Гори! Ево шта се дешава!

Владимир Билчик, копредседавајући Парламентарног одбора Европске уније и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) рекао је да ЕУ може да помогне у решавању институционалне кризе у Црној Гори, као што је то учинила и у Северној Македонији, али да за њихово укључивање није довољан позив опозиције.

Одговарајући на питање „Вијести“ да ли и на који начин Европски парламент и Брисел могу да помогну у решавању институционалне кризе у Црној Гори и да ли то може утицати на даље преговоре са ЕУ, он је истакао да дијалог који су користили у Северној Македонији и други механизам – интерпарламентарни дијалог који је на снази у Србији, могу да се активирају и овде, „наравно, на захтев Црне Горе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Билчик је казао да је ЕП спремна да помогне у том процесу, кроз процес медијације или да понуди савете.

„Већ смо били у прилици да нас неке земље кандидати замоле за такву помоћ, да учинимо што можемо да се развије та политичка култура у парламенту и другим институцијама”, рекао је Билчик.

Он је оценио да је питање верских заједница искључиво у надлежности државе Црне Горе, али да тај поступак мора да се води у складу са свим међународним и другим релевантним стандардима у областима људских права.

„Истичемо да је дијалог начин ка проналажењу решења у овом спору и предлажемо да се у духу дијалога настави рад на отвореним питањима. Ту мислимо на Закон о слободи вероисповести и правном положају верских заједница”, истакао је Билчик.

 

Извор: rs.sputniknews.com