loading...
Свет

РУСИ ПРОКОПАЛИ “ПУТ ДО ПАКЛА”, ПРОБУДИЛА СЕ НАЈГОРА АМЕРИЧКА НОЋНА МОРА! У толиком су страху да им се привиђа “стењање грешника из подземља”!

Кољска супердубока бушотина, коју су руски геолози избушили у Мурманској области, подсећа на хорор филмове и улива ирационални страх, пише америчка астрофизичарка Сабрина Стирвалт за научни магазин “Сајентифик Американ”.

Ауторка чланка пише да је најдубља буштотина на свету “пут који води ка центру Земље”, као и да уопште не изненађује што напуштену бушотину у народу зову “пут до пакла”.

– Ако на интернету потражите информације о најдубљој рупи на свету, одмах ћете наићи на вести о ‘крицима из Кољске супердубоке бушотине – пише “Сајентифик Американ”.

Истовремено, Стирвалтова “умирује” читаоце тиме што човек не може упасти у рупу због њених димензија.

– Пре него што вас слика о супердубокој бушотини почне прогонити у кошмарима, покушајте да запамтите да је пречник ове бушотине свега 23 центиметра. Дакле, не можете упасти у њу – подсећа ауторка чланка.

Dig This! Looking Down the World's Deepest Hole

Starting in the 1970s, Russia began digging the "Well to Hell." Measuring 7.5 miles deep, it is the deepest hole on Earth. #awesome

Posted by INSH on Friday, October 13, 2017

Кољска супердубока бушотина налази се западно од града Заполарни, недалеко од границе с Норвешком. Бушење најдубље рупе на свету је трајало 20 година, почевши од 1970. године. Колска бушотина је доспела у Гинисову књигу рекорда као најдубља вештачка бушотина на свету – 12.261 метар.

За време радова на бушотини догодило се неколико инцидената због чега је рад прекидан. Поједини радници на бушотини касније су саопштили да су сеизмички сензори бележили чудне звуке из рупе, након чега су се појавиле гласине да су совјетски геолози “стигли до пакла” и чули “стењање грешника из подземља”.

Извор: sputniknews.com