Свет

АМЕРИКАНЦИ У ПАНИЦИ: Због ове поруке настао је хаос у САД

Средином марта у САД-у путем друштвене мреже Твитер милионима Американаца стизале су алармантне поруке током пандемије коронавируса. Ширите поруку, гласила је објава: “Трампова администрација требала је целу земљу ставити у карантин. То ће бити објављено чим војска изађе на улице како би спречила пљачке и нереде”, наводило се у објави која је цитирала наводни извор из Министарства за националну безбедност. Порука је постала вирална и толико раширена у року од 48 сати да је Веће за националну безбедност Беле куће објавило објаву путем Твитера да је реч о лажној вести.

Након тог таласа панике, америчке обавештајне агенције процениле су да су кинески оперативци помогли у преношењу алармантних порука преко друштвених платформи, навело је шест америчких званичника који су желели да остану анонимни. Велики број ових порука стигао је до грађана путем мобилних телефона, а неки извори наводе како до сада нису видели ништа слично, преноси Њујорк Тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Порекло порука и даље је мутно, а амерички дужносници одбили су открити детаље обавештајних података који повезују кинеске агенте са ширењем дезинформација, наводећи потребу за заштитом њихових извора и метода праћења активности у Пекингу.

Службеници интервјуисани за овај чланак раде у шест различитих агенција, а неки су провели много година анализирајући Кину. Њихова упозорења о ширењу дезинформација из Кине поткрепљена су недавним налазима истраживачких комитета, који би требали бити објављени идућег месеца.

Обавештајци испитују деловање кинеских шпијуна у дипломатским мисијама

Амерички званичници истакнули су како не верују да су кинески агенти створили лажне вести о карантину, већ да раширили постојеће. Ти су напори омогућили да поруке привуку пажњу довољно људи које су их затим сами ширили, без потребе за даљим ангажовањем агената страних служби.

Амерички обавештајци такође испитују јесу ли шпијуни у кинеским дипломатским мисијама у САД-у помогли у ширењу лажних порука о карантину. Америчке агенције недавно су повећале надзор над кинеским дипломатама и запосленима у државним медијским организацијама. У септембру је Стејт Департмент тајно протерао двоје запослених кинеског конзулата у Вашингтону за које се сумња да су шпијуни.

Извор: Њујорк Тајмс