Издвајамо Србија

ШАРЧЕВИЋЕВ ПОТПИС ДИГАО ХРВАТСКУ РАМПУ: Ево шта пише у документу који је отворио поглавље 26

БЕОГРАД – Ако је нама је стало до квалитетног образовања свих грађана Србије, међу којима су и мањине, онда нико нема право да спречава отварање поглавља 26 и спречава нас да се крећемо брже, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шарцевић је, након потписивања Меморандума о сарадњи у области издавања уџбеника на језику и писму националне мањине, на питање новинара „има ли новог гласа из Брисела“, рекао да ако постоји технички проблем, он се технички треба и решавати, а суштинских проблема, каже, нема, и то се, како је рекао, показало и данасњим потписивањем анекса.

„Сва мањинска питања везана за проблем мањина су из поглавља 23, а уџбеник је нешто што спаја та два поглавља“, рекао је министар.“Ако ми кажемо да је нама стало до квалитетног образовања свих грађана у Србији, укључујући и мањине, онда је цивилизацијско питање да нико нема право да то поглавље 26 држи и спречава да се ми крећемо брже. Ми ту само усаглашавамо наше прописе да буду ближи европксим и да би наше реформе текле брже“, закључио је он.

Данас је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја потписан анекс Меморандума о сарадњи у области издавања уџбеника на језику и писму националне мањине.Он је потписан између Завода за уџбенике, ресорног министарства и представника седамнационалних мањина.Сам Меморандум је потписан у циљу потпуне имплементације Акционог плана за преговарачког поглавља 23, 24. марта ове године.

Извор:Танјуг