Издвајамо Православље

ЧУДО У МАНАСТИРУ ТУМАНЕ ПРЕД ВАСКРС: Девојчица проходала после молитве пред моштима Светог Зосима!

Сведочења: Туманским светитељима недељно се моле хиљаде верника, након чега су многи од њих исцељени од разних болести, открива за Курир јеромонах Петар Богдановић

Манастир Тумане, који се налази у подножју Голубачких планина, на 10 километара од Голупца, најпосећенија је светиња Српске православне цркве у Србији и посебно позната по исцељењима верника који су се молили над моштима светаца Зосима и Јакова, које ту почивају.

Мошти Светог Зосима (Фото: Јутјуб)

Међу скорашњим чудима је случај девојчице која је проходала након молитве њених родитеља туманским светитељима, открива за Курир сабрат овог манастира, јеромонах Петар Богдановић.

– Скоро су нам родитељи посведочили за своју ћеркицу од две и по године која се молитвама светитељима туманским исцелила од проблема при ходу. Она није могла да спусти пете, и то јој је у великој мери отежавало ход, притом је имала честе болове. Сада је потпуно здрава и сама хода нормално, без ичије помоћи – наводи јеромонах Петар.

Додаје и да је било неколико случајева да су раније бездетни парови након молитве свецима Зосиму и Јакову добили благослов порода или су пак деца излечена од алергија.

– Почетком априла родитељи из Сокобање уз велику благодарност посведочили су да је њихова двогодишња ћерка Кристина молитвама светитељима исцељена од тешког облика алергије на млечне производе. Сестра Марија из Бановаца исцељена је од алергије и Кронове болести – навео је он само нека од многобројних примера чудотворних исцељења туманских светитеља. – Без вере у чуда нема хришћанског живота. Наша вера се своди на чудо васкрсења Христовог – истиче јеромонах Петар.

Васкршњи обичаји

ТРПЕЗА С ФАРБАНИМ ЈАЈИМА КАО НАСТАВАК БОГОСЛУЖЕЊА

Јеромонах Петар каже да Васкрс, као највећи хришћански празник, карактерише и низ обичаја везаних за такозвану малу цркву, то јест породицу: – Уз традиционалне васкршње поздраве ту је и празнична трпеза, која се у црквеној традицији сматра продужетком и наставком богослужења, на којој се неизоставно налазе неки дан раније офарбана и скувана јаја, која симболишу Васкрсење, а надметање у куцању јајима особито представља радост најмлађима тога дана.

Мада би се, како каже, у уобичајеним околностима током васкршњих празника у манастиру Тумане окупило по неколико хиљада верника, који би дошли у цркву на литургију и да се причесте, свестан је да ове године то неће бити могуће јер смо суочени с ванредним стањем услед пандемије коронавируса. – Ове године неће сви имати могућност за то, иако литургија остаје центар живота цркве.

Ми монаси на литургијама молимо се за оне одсутне из оправданих разлога. Ту се види како смо као хришћани повезани и неопходни једни другима, то јест да моје спасење не зависи само од мене већ да, ако сам ја спречен да одем на службу, ипак постоји неко тамо ко ће се молити за мене и на тај начин учинити и да ја присуствујем – навео је јеромонах Петар.

Борба против коронавируса

ДОНАЦИЈА БОЛНИЦИ

Јеромонах Петар подсећа да је манастир Тумане основао мисионарски центар Свети Јаков Тумански, који у оквиру свог рада има и добротворне активности. – Једна од последњих у низу акција које смо спровели јесте и донација пожаревачкој болници, четири уређаја за пречишћавање простора од бактерија и вируса, између осталих и ковида-19 – рекао је наш саговорник.

Иначе, манастир Тумане у редовним околностима седмично посећује неколико хиљада верника из готово свих земаља света. На празник Светог Зосима и Светог Јакова у једном дану буде и по 10.000 верника, који долазе да у овој светињи пронађу утеху и од туманских светитеља измоле исцељење разних болести.

Извор: Курир.рс/ Мина Бранковић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930