Србија

ДР Радовановић открио када ћемо моћи у кафиће, кад крећу вртићи, масовна окупљања, утакмице, митинзи

Полицијски час који ће трајати од четвртка у 18 сати до понедељка, 4. маја, у 5 сати ујутро требало би да буде последња толико дуга забрана кретања грађана због пандемије, јер се након тога очекује повратак многих на посао, почетак рада вртића и кафића уз, наравно, обавезно поштовање физичке дистанце од два метра.

Данас ће бити настављено ублажавање мера против ширења Цовида 19, пошто ће почети да раде пијаце у затвореном простору, фризерски и салони лепоте, теретане и фитнес центри, али и међуградски превоз. Наравно, сви који се враћају послу мораће да поштују физичку раздвојеност, као и да носе маску и рукавице. Фризери и козметичари чији посао захтева блиски контакт с клијентима требало би да носе и визир. Такође, грађани старији од 65 година од данас ће, уместо пола сата, моћи да шетају сат времена, између 18 и један по поноћи, а највише 600 метара од својих кућа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Члан кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за „Блиц“ да ће мере које штаб буде предложио за 1. и 6. мај, односно Ђурђевдан, морати да буду спроведене, а разлог је да свака опасност од заражавања буде елиминисана или сведена на минимум.

– Не смемо дозволити окупљања, јер све оно што ми данас спречимо видљиво је кроз статистику за 7 до 10 дана, тако да ћемо тек негде средином маја имати јаснију слику која ће нам послужити као путоказ које мере да скидамо, а које да ублажавамо. Одговор на питање када ћемо моћи да укинемо забрану окупљања је сада немогуће дати – каже Тиодоровић и додаје:

– Размишља се о томе да ли ипак децу вратити у школе, али и то је проблематично јер нам долази лето. Ствар је у тим продуженим боравцима за децу до 12 година који су родитељима потребни да би имали где да их оставе док су на послу. Привреда мора да функционише, родитељи морају на посао, а ако немају коме да оставе дете, шта да раде кад по закону не смеју да их остављају саме код куће до 12 година.

Што се тиче вртића, Тиодоровић каже да они морају да почну да раде.

– Вртићи морају да почну да раде, наравно, уз одређене прописане мере које подразумевају да деца бораве у мањим групама, под одређеном заштитом. Родитељи и тих малишана морају да се врате на посао. О свакој одлуци коју будемо доносили морамо много да водимо рачуна. Морамо све добро да размотримо. Свака мера је неопходна, апсолутно неопходна, јер ће вирус можда бити присутан и током лета, иако у спорадичним случајевима. Будите стрпљиви, маске и рукавице су нам неопходне, не смемо се опустити, а сигуран сам да је сваки грађанин свестан свега. Снашло нас је то што је снашло и читав свет, наше је да се боримо, а до нас самих зависи и опстанак овог вируса. Будимо пажљиви, свесни и одговорни, како према себи тако према другима – закључује Тиодоровић.

Да би за првомајски викенд требало да буде последњи толико дуг полицијски час у земљи, сматра епидемиолог Зоран Радовановић.

– Време је за постепено попуштање мера пошто се ситуација поправља, а тестова имамо сасвим довољно и можемо да испратимо контакте сваког зараженог. Није нам циљ да сачувамо животе од короне, а да умремо од глади. Зато би требало људи полако да се враћају послу, с тим што физичка раздвојеност мора бити кључна. У свакој просторији запосленима се мора обезбедити дистанца од 1,5 до два метра – објашњава за „Блиц“ Радовановић.

Како каже, повратак многих на посао би могао да уследи већ следеће недеље или након Ђурђевдана:

– Да би људи могли да почну поново да раде, морају да се отворе вртићи. Боље да деца иду у вртиће него да их чувају баке и деке.

Све је извесније да ће ускоро почети да раде и угоститељски објекти

– Нема разлога да након Ђурђевдана или половином маја не почну да раде и кафићи, поготово они са баштом. Такође, требало би отворити и ресторане без обзира да ли су у затвореном. Наравно, и овде се мора поштовати физичка раздвојеност. Такође, нема више љубљења, грљења, руковања. То када нам изађе из навике тешко ће се вратити и кад прође пандемија – подвлачи Радовановић.

Што се тиче забране окупљања, њено укидање се очекује као једна од последњих мера.

– Када будемо имали тек по неколико оболелих чије контакте ћемо моћи у потпуности да испратимо и да знамо како су се заразили, моћи ћемо да дозволимо и окупљања. Ако бих морао да прогнозирам, то неће бити пре краја маја и то треба узети са великом резервом. Ако се будемо придржавали свих мера, нећемо убрзати други талас, који би могао да дође тек у позну јесен. У супротном могао би да нам се врати већ крајем јуна – упозорава Радовановић.

Спорт, концерти и митинзи можда крајем јуна

Зоран Радовановић је оптимиста да би масовна окупљања у Србији могла да се очекују већ крајем јуна.

– То значи да бисмо могли да имамо и утакмице и концерте са публиком, али и политичке скупове. Све пре тога би било сувише рано и ризик да нам се пандемија врати – каже Радовановић.

Извор: Блиц