Русија Србија

ЛАЗАНСКИ ОТКРИО СВЕ! Да ли је руска вакцина ефикасна? Путин је ставио тачку на то питање

Он је говорио и о недавној пабликованој афери у вези са српским извозом оружја у Јерменију

Амбасадор Србије у Москви Мирослав Лазански гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк коментарисао је руску вакцину, али и недавну монтирану аферу око српског извоза оружја у Јерменију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцина ће бити доста пробавана у иностранству. Да ли је убрзано створена или не, Русија се већ седам, осам месеци бави том вакцином. Не само цивилни, већ и војни институти су то радили. То је дуг процес. Треба им одати почаст за то. Видећемо каква ће бити њена ефикасност, али… Ако је председник Путин заложио свој ауторитет и изнео такав став, онда то не треба узимати здраво за готово. Између 150.000 и 200.000 људи Руси дневно тестирају и веома озбиљно томе приступају. У Русији је број умрлих врло мали у односу на број становника – рекао је Лазански.

Он је говорио и о недавној пабликованој афери у вези са српским извозом оружја у Јерменију.

– У питању је невероватна политизација. Када је извоз оружја у питању, постоје само два критеријума, ако не постоје санкције ЕУ и УН ми можемо коме год хоћемо да извеземо оружје. Постоји препорука ЕУ да се не извози оружје у Јерменију, али то је само препорука. Знате ли колико смо само оружја извезли у Азербејџан. Извоз оружја није никаква тајна, то је најнормалнија ствар у свету. У Јерменију извози и Русија. Неке земље ЕУ извозе наоружање чак и на Косово које није чланица УН. Шта ћемо ту да радимо?! Морате да имате техничку културу, није довољно само знање да бисте то коментарисали. Невероватно ми је да се око тог извоза нашег оружја у Јерменију ствара толико фабрикована афера. Поставља се питање: Да ли постоји забрана? Не. Да ли ће Јерменија то оружје моћи да користи против Србије? Не. Да ли ће то оружје бити коришћено у сврху тероризма? Не. Имали смо исту такву аферу пре много година, да ли је Србија извезла оружје у Јемен. Хрватска компанија нас је тада оптужила за то – објаснио је Лазански.

Задовољан својим послом

– Ја радим у пријатељској земљи, у пријатељском амбијенту. Односи између председника Србије и Русије су сјајни, очекујемо посету Путина у октобру. Споменик Стефану Немањи је на путу из Москве за Београд. Тако да је све одлично – каже Лазански.

Извор: Еспресо.рс / Информер.рс