Русија Свет

Путин шокирао ЕУ: Нећемо окренути ракете према вама, а ви ћете морати да урадите ово…

Председник Русије Владимир Путин најавио је спремност да се у европском делу земље не распоређују ракете 9М729, које Вашингтон криви за нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Али то је могуће само под условом узајамних корака земаља НАТО-а, упозорио је шеф државе.

„Остајући посвећена доследном ставу о пуној сагласности ракете 9М729 са захтевима раније постојећег Споразума о ликвидацији ракета, Руска Федерација је, ипак, спремна, у доброј вери, да и даље не размешта ракете 9М729 у европском делу земље, али само под условом реципрочних корака од земаља НАТО-а, које искључују размештање у Европи оружја које је раније било забрањено према овом Споразуму“, наводи се у изјави председника објављеној на сајту Кремља о додатним корацима за деескалацију ситуације у Европи у контексту раскида Споразума о ракетама средњег и кратког домета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски лидер такође је предложио да се размотре „конкретне опције за мере узајамне верификације ради уклањања постојећих забринутости“.

„Конкретно, могло би се разговарати о мерама верификације у односу на системе ‘Еџис ашор’ са лансерима Мк 41 у америчким и НАТО базама у Европи, као и ракетама 9М729 у објектима Оружаних снага Русије у Калињинградској области“, прецизирао је председник Русије.

Циљ мера верификације биле би потврда одсуства ракета средњег и кратког домета копненог базирања, као и оружја, о чијим се карактеристикама и класификацији стране нису могле договорити (руска ракета 9М729) у објектима обухваћеним споразумима, истиче се у изјави.

„У том контексту, поново потврђујемо да се придржавамо мораторијума на размештање ракета средњег и кратког домета копненог базирања, који је раније објавила Русија, све док се у одговарајућим регионима не појави ракетно оружје америчке производње сличних класа“.

У саопштењу се додаје да се сматра да није изгубио своју важност апел Русије земљама НАТО-а да размотре могућност проглашења контра-мораторијума.

Повлачење САД из Споразума о ликвидацији ракета

Путин сматра да је повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ракетама средњег и кратког домета озбиљна грешка која повећава ризике избијања трке у ракетном наоружању, потенцијал сукоба и клизања ка неконтролисаној ескалацији.

„Русија и даље верује да је Споразум о смањењу ракета био важан елемент архитектуре за осигуравање међународне безбедности и стратешке стабилности. Споразум је играо посебну улогу на плану одржавања предвидљивости и уздржаности у ракетном сектору на европском простору“, додао је Путин.

У закључку је још једном нагласио да је Москва отворена за заједнички рад и изразио наду да ће се њени партнери придружити у потрази за „шемама за одржавање стабилности и спречавање ракетних криза у свету без Споразума о ликвидацији ракета“.

 

Извор: rs.sputniknews.com