Русија Свет

Путин шокирао ЕУ: Нећемо окренути ракете према вама, а ви ћете морати да урадите ово…

Председник Русије Владимир Путин најавио је спремност да се у европском делу земље не распоређују ракете 9М729, које Вашингтон криви за нарушавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Али то је могуће само под условом узајамних корака земаља НАТО-а, упозорио је шеф државе.

„Остајући посвећена доследном ставу о пуној сагласности ракете 9М729 са захтевима раније постојећег Споразума о ликвидацији ракета, Руска Федерација је, ипак, спремна, у доброј вери, да и даље не размешта ракете 9М729 у европском делу земље, али само под условом реципрочних корака од земаља НАТО-а, које искључују размештање у Европи оружја које је раније било забрањено према овом Споразуму“, наводи се у изјави председника објављеној на сајту Кремља о додатним корацима за деескалацију ситуације у Европи у контексту раскида Споразума о ракетама средњег и кратког домета.

Руски лидер такође је предложио да се размотре „конкретне опције за мере узајамне верификације ради уклањања постојећих забринутости“.

„Конкретно, могло би се разговарати о мерама верификације у односу на системе ‘Еџис ашор’ са лансерима Мк 41 у америчким и НАТО базама у Европи, као и ракетама 9М729 у објектима Оружаних снага Русије у Калињинградској области“, прецизирао је председник Русије.

Циљ мера верификације биле би потврда одсуства ракета средњег и кратког домета копненог базирања, као и оружја, о чијим се карактеристикама и класификацији стране нису могле договорити (руска ракета 9М729) у објектима обухваћеним споразумима, истиче се у изјави.

„У том контексту, поново потврђујемо да се придржавамо мораторијума на размештање ракета средњег и кратког домета копненог базирања, који је раније објавила Русија, све док се у одговарајућим регионима не појави ракетно оружје америчке производње сличних класа“.

У саопштењу се додаје да се сматра да није изгубио своју важност апел Русије земљама НАТО-а да размотре могућност проглашења контра-мораторијума.

Повлачење САД из Споразума о ликвидацији ракета

Путин сматра да је повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ракетама средњег и кратког домета озбиљна грешка која повећава ризике избијања трке у ракетном наоружању, потенцијал сукоба и клизања ка неконтролисаној ескалацији.

„Русија и даље верује да је Споразум о смањењу ракета био важан елемент архитектуре за осигуравање међународне безбедности и стратешке стабилности. Споразум је играо посебну улогу на плану одржавања предвидљивости и уздржаности у ракетном сектору на европском простору“, додао је Путин.

У закључку је још једном нагласио да је Москва отворена за заједнички рад и изразио наду да ће се њени партнери придружити у потрази за „шемама за одржавање стабилности и спречавање ракетних криза у свету без Споразума о ликвидацији ракета“.

 

Извор: rs.sputniknews.com