Свет

НЕМОГУЋЕ ЈЕ ОБУЗДАТИ ВИРУС ПРЕ ЈУЛА! Оштро упозорење научника: Наставите да носите маске, ево по чему је ГОРИ ОД САРСА!

Коронавирус који изазива Цовид-19 може произвести више него три пута већу количину патогена од соја који је изазвао избијање тешког акутног респираторног синдрома (Сарс) 2003. године, иако пацијенти могу показати мање упалне и имунске реакције, открила је студија.

Налаз из истраживања, који је водио угледни хонгконшки микробиолог Јуен Квок-јунг, први је те врсте заснован на тестовима спроведеним на плућном ткиву уклоњеним од пацијената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултати су подвукли вирулентност болести, као и потешкоће за здравствене власти у свету да је открију у поређењу са Сарсом.

Подсећања ради требало је око шест месеци да се обузда епидемија Сарса.

Цовид-19 је много већи изазов. Овај вирус је заразио више од 1,6 милиона људи широм света и проузроковао више од 100.000 смтних случајева за четири месеца. Према подацима Светске здравствене организације, Сарс је заразио око 8.098 људи, а умрло је њих 774.

„Скоро да не постоји могућност да се вирус обузда пре јула“, рекао је Иуен са Универзитета у Хонгконгу, који је водио студију објављену у научном часопису „Цлиницал Инфеентист Дисеасес“.

Он и његов тим открили су да нови коронавирус у року од 48 сати ствара 3,2 пута више инфективних вирусних честица од Сарса.

„У неким случајевима, ЦОВИД-19 се реплицира и до 100 пута у року од 48 сати, док је Сарс вирус можда достигао око 10 до 20 репликација“, рекао је Чу Хин, доцент за истраживања са медицинске школе ХКУ.

Упркос томе што се репродукује ефикасније, нови вирус изазвао је спорије имунолошке и упалне реакције, наводи се у студији. За разлику од Сарса, ЦОВИД-19 скоро није изазвао никакве сигналне протеинске интерфероне у року од 48 сати, што је кључно у покретању имунолошког система да делује против вируса.

„Вирус је попут нинџе, размножава се у телу са нижим интерферонима и упалним реакцијама“, рекао је др Џаспер Чан Фок-ву, доцент клинике на медицинској школи, додајући да би додатни тестови могли бити корисни у убрзавању клиничких испитивања за лекове.

Недостатак симптома или само благи симптоми отежали су владама широм света да обуздају ЦОВИД-19.

С обзиром да 90 одсто популације није имуно, Јуен је упозорио да се вирус може да се настави да се шири и после лета. Иако би друштвено дистанцирање и универзално маскирање требало да се наставе, он је предложио да се именује надзорник за сузбијање инфекција у свакој канцеларији и школи након јула.

„Наставите да носите маске, наставите да имате веома добру личну хигијену пре него што уђете у школу или канцеларију. Такође би требало да будете прво тестирани како бисте били сигурни да немате вирус “, рекао је Јуен, додајући да Хонгконг мора да повећа капацитет за тестирање вируса.

„Студија је такође показала да само карантин од 14 дана није био довољан. Када поново отворимо границу, путници ће можда морати да буду тестирани.“

Открића су такође доказала да коктел терапија хонгконшких лекара иде у правом смеру да би се индуковао одговор имуног система, додао је Јуен. Лекари преписују коктел у коме су лопинавир и ритонавир заједно са бета-интерфероном.

„Из наших прелиминарних резултата произлази да је бета-интерферон окосница, најважнија компонента ове терапије“, рекао је Јуен.

Извор: Курир.рс/СЦМП