Србија

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Морате се придржавати ових ствари како би избегли заразу у маркетима!

Pixabay.com

Иако тренутно нема доказа да би храна могла бити извор или преносник заразе корона вирусом, стручњаци саветују појачане мере опреза приликом куповине у маркетима, како би се евентуални ризик смањио.

Те мере, како наглашавају у Институту за јавно здравство РС, између осталог подразумевају да се приликом боравка у радњама поштује удаљеност међу људима од најмање једног метра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не треба да дирамо предмете и намирнице које нећемо куповати, треба да покријемо нос и уста марамицом приликом кихања, кашљања, а након тога бацимо марамицу у смеће. Такође, потребно је прати руке и користити дезинфекциона средстава пре и након куповине – каже за Српскаинфо начелница Службе за хигијену и здравствену екологију у ИЈЗ Весна Рудић Грујић.

Према њеним речима, могу се користити платнени цегери и торбе, које је могуће прати након употребе.

– Упаковане намирнице се могу пребрисати дезинфекционим средством, 70-процентним алкохолом или средством на бази хлора, воће и поврће треба темељито опрати, јабуке, крушке ољуштити, а термички обрадити оне намирнице које могу термички да се обрађују – објашњава Грујићева.

Додаје да особе које сумњају да би могле бити позитивне на инфекцију не треба да обављају куповину и излажу ризику друге.

– Резултати једног истраживања процењују колико дуго вирус САРС-ЦоВ-2 може преживети на различитим површинама и они су показали да вирус може опстати до 72 сата на пластичној или површини од нерђајучег челика, до четири сата на бакру и до 24 сата на картону. Међутим, ово истраживање је проведено у лабораторијским условима, у којима је контролисана релативна влажност и температура, и требало би опрезно да се тумачи у реалном окружењу. Истраживања на ову тему још трају и није доказано да би се инфекција могла лако пренети на овај начин, односно преко површина – каже Грујићева.

Објашњава да постоји више отворених питања која се односе на преживљавање вируса, вирулентност и инфективну дозу.

– За сада се зна да се вирус преноси капљичним путем или додиривањем контаминиране површине рукама, а затим додиривањем лица, очију, носа, уста. На основу досадашњих истраживања и сазнања, ризик за пренос вируса путем додиривања хране или паковања хране и предмета у радњама је низак. Да би се додатно смањио ризик, препоручује се учестало прање руку 20 секунди сапуном и топлом водом и кориштење дезинфекционих средстава на бази алкохола – истиче саговорница Српскаинфо.

Недавно објављени прелиминарни резултати експеримента у Хајнсбергу, немачком граду где је успостављана такозвана „жива лабораторија“, показали су, такође, да не постоји значајан ризик од заразе при одласку у куповину.

Доктор Хендрик Штрек, директор Института за инфектологију Универзитетске болнице у Бону, рекао је, представљајући резултате, да се зараза не шири дотицањем истих предмета, него дужим боравком људи у непосредној близини.

Смернице

избегавајте честе одласке у куповину
избегавајте куповину за време највећих гужви
влажним антибактеријским марамацима обришите дршке колица и корпа
влажним марамицама можете пребрисати и производе које узимате са полица
не додирујте лице
у продавницама обавезно одржавати физичку дистанцу, најбоље до два метра
у куповину носите памучне цегере, након кориштења оперите их на 60 степени Целзијуса
по доласку кући пребришите радне површине на које сте спустали намирнице
воће и поврће потопите у раствор воде и соде бикарбоне, оставите око 15 минута и добро исперите
оперите руке у трајању од 20 секунди

 

Извор: Блиц.рс