Србија

СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Корона није једина, прети нам још 30 ВИРУСА!

Фото: Pixabay.com

Морамо бити спремни на нове епидемије.

Српски епидемиолози се слажу са преовлађујућим ставом стручњака у свету да је вирус корона еволуирао природним процесом, а не у лабораторији, али упозоравају да то није једини вирус који треба да брине човечанство и да заустављање епидемије не значи да не морамо бити спремни за борбу против таквих непријатеља.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Тридесет вируса чека свој ред. На планети ми нисмо сами. Микроорганизми, вируси, бактерије, паразити, гљивице, све то жели да преживи, као што се и ми боримо да преживимо – указао је данас епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који такође сматра да је много доказа да је цовид 19 настао природним процесом, иако постоје претпоставке да се тако нешто може створити у лабораторији и да је у историји ратовања било примера биолошких дејстава.

Тих 30 вируса значи, уакзује Тиодоровић, да морамо бити спремни за такве ситуације.

– Ово је велики испит за цело човечанство, да ли смо припремељени да реагујемо ефикасно и правовремено – каже Тиодоровић.

Др Срђа Јанковић објаснио је на које назнаке се позивају стручњаци у процени да је вирус природан

Фото: Јутјуб

– То знамо пре свега на основу његовог генома, затим у појединим студијама који су његови највероватнији преци, а који езигстирају код других врста, пре свега код слепих мишева. Затим има прелазног домаћина, за које не знамо тачно које би све животиње могле бити, али највероватније панголини – каже он.

Истиче и да је доста добро проучен пут који је Ковид-19 еволуирао од својих предака до способности да инфицира људске ћелије, додајући да су већ познати молекуларни механизми и протеини који су рецептори, а који су у неком тренутку „подарили“ овом вирусу ту способност.

– Тај процес има све назнаке природног процеса – каже Јанковић.

Извор: Танјуг