Србија

УДАРНА ВЕСТ! Министар Шарчевић потврдио: НЕМА ПОВРАТКА У ШКОЛЕ ОВЕ ГОДИНЕ!

Враћања у школске клупе због часова ове школске године неће бити. Практично, распуст почиње крајем маја, када се завршава редовна настава, а која је овај пут, током ванредног стања, била онлајн.

Министар Младен Шарчевић у изјави за „Блиц“ осим ове вести, најављује и измену Правилника за оцењивање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Враћања у школске клупе за процес редовне наставе неће бити. Главни део посла, а то је била настава, привешћемо крају. Успели смо за изузетно кратко време да се организујемо и реализујемо наставу за све нивое образовања и могу само да похвалим тим министарства просвете и наставнике јер смо успели оно што други у регион нису – каже министар Шарчевић.

Шта ће бити са оценама

Пред Министарством је додаје још много посла, првенствено утврђивање модела како оценити ђаке.

– Изменићемо Правилник за оцењивање јер сада немамо тромесечја, немамо ни досадашњи вид завршног испита. Око овог питања се преплићу различити интереси почев од оног да не буде завршног испита, односно мале матуре. То је најлакши сценарио, који међутим, не би био и најпоштенији јер би то значило да ће поједине школе уписати ђаци који, иначе, не би могли да их упишу, чиме би остали ускраћени они који би успешније положили испите и уписали жељене школе – поручује Шарћевић.

Истиче, како додаје, “зато се анализира шта би био најбољи модел”.

– У свему се првенствено руководимо безбедношћу деце и наставника. Зато и неће бити примера ради 1. јуна масовног повратка у учионице. Процена модела за завршне године мора задовољити два услова, првенствено безбедносни, али и правичност. За око две, три недеље изаћи ћемо са моделом, који ће одговарати епидемиолошкој ситуацији у Србији, али и бити у складу са закључком и сценаријем који ће се примењивати у Европи за завршни испит – истиче министар.

Подсетимо, првобитно је било најава да ће школе почети да раде у јуну, али је струка била стриктно против тога, тако да је ова одлука да се са завршетком онлајн наставе заврши и школска година, у потпуности у складу са епидемиолошком ситуацијом код нас.

Како са високим образовањем

Он додаје да је када је реч о високом образовању било захтева да се умањи школарина, али да је то део о коме одлуку не доноси Министарство већ је надлжена свака високошколска установа.

– Оно што је до нас јесте да поправимо услове наставе и рада и ми смо већ у том послу са тимом премијерке Ане Брнабић да се појача интернет тамо где је потребно. Става сам, да од јуна до октобра треба омогућити све рокове за испите – поручује министар Шарчевић.

 

Извор: Блиц.рс