Русија Србија

ИЗНЕНАДИО СВЕ! Путин поново долази у Србију! Разлог ће одушевити све Србе!

Фото: Јутјуб

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин у октобру ће доћи у радну посету Србији током које ће присуствовати централној државној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве на Врачару, сазнају „Новости“.

Као што је познато, Русија је уложила велики новац у осликавање Храма и руски уметници раде на украшавању куполе. Вучић је Путина позвао да буде гост на свечаности поводом завршетка радова прошлог децембра током посете Сочију, а да ће доћи у Београд тим поводом, Путин је прексиноћ потврдио током телефонског разговора са српским председником.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према нашим информацијама, Путин је у четвртак тражио да чује и каква је ситуација после хапшења владике Јоаникија у Црној Гори, а Вучић га је информисао и о тензијама на Косову и Метохији, и о завођењу најновијих намета на српску робу.

Путин је, подсетимо, заједно са Вучићем и патријархом Иринејем, посетио Храм Светог Саве у јануару 2019. Двојица председника и патријарх су симболично на икону Исуса Христа поставила по три каменчића – црвени, плави и бели, у бојама српске и руске тробојке и потписали се на макету мозаика.

Уз руску помоћ финансирана је израда куполе у мозаику од стакла и камена, површине 1.248 квадрата, што ће ову куполу чинити највећом у православним храмовима урађену у мозаику. У уређење ове светиње, руска компанија „Гаспромњефт“ уложила је најпре 4 милиона евра, а затим још шест прошле године.

СПЦ се за свечаност поводом завршетака радова на храму и светосавском платоу припрема као за прворазредну ове године, и у плану је да њој присуствује и делегација Руске православне цркве, с обзиром на то да се на храм гледа и као на симбол духовног јединства и историјских веза српског и руског народа.

ОСНОВ ЈЕ РЕЗОЛУЦИЈА 1244

ПО питању Косова и Метохије, како је Путин информисао српског председника у Сочију, Кремљ није променио позицију:

– Основ за његово решавање треба да буде резолуција Савета безбедности УН 1244. Русија се залаже за поштовање суверенитета и целовитости Србије и адекватно поштовање права свих етничких група.

Извор: Новости.рс