Свет

РАСУЛО У САД! Бес се распламсао, војници их пресрели у програму уживо, због онога што је уследило почеће прави грађански рат!

Национална гарда морала да реагује на позив председника, а демонстрације се не смирују

Највећи инцидент забележен је пре неколико сати. Бројни припадници оружаних снага опколили су ТВ екипу ЦНН-а, а онда их похапсили у програму уживо.

Због инцидента је цела Америка поново на ногама, а бес према полицији и војсци се изнова распламсао.

Најмање девет особа је ухапшено након што је бачено камење на предузећа, возила и службенике у Јужној Калифорнији за време протеста који су избили поводом смрти ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијске интервенције у Минеаполису.

Сукоби су избили синоћ у Фонтани, након што је око 100 људи блокирало саобраћај.

Полиција је навела да је прогласила скуп незаконитим и да је наредила окупљенима да се разиђу, али су неки одбили да то ураде.

BREAKING NEWS: The National Guard has arrived in #Minneapolis amid violent riots. Police have abandoned 5 precincts in the city. Multiple structures are on fire.#minneapolisriots #GeorgeFloyd pic.twitter.com/oZontkoJzj

— BNL NEWS (@BreakingNLive2) May 29, 2020

Демонстрације су одржане и испред седишта полиције у Лос Анђелесу, али окупљени нису блокирали саобраћај као у среду увече.

У Минеаполису је уведено ванредно стање, а на улице су изашли припадници Националне гарде САД.

NOW: @CBP Predator Drone #CPB104 circling over Minneapolis at 20K feet. Took off from Grand Forks Air Force Base. #Minneapolisprotests #surveillance #planespotting pic.twitter.com/hVYF4GXe1Y

— Jason Paladino (@jason_paladino) May 29, 2020

Наводно и дронови надлећу град.

Протести у Минеаполису трају већ три дана, а медији извештавају да су демонстранти ноћас насилно заузели полицијску станицу у којој су радили полицајци који се сумњиче за насилну смрт Флојда и запалили је.

Полиција је користила сузавац да растера демостранте који су уништавали све што им се нашло на путу и пљачкали радње.

Немири су се проширили и на Чикаго и Мемфис.

Државна полиција Минесоте ухапсила је јутрос, без образложења, новинара и трочлану екипу ЦНН током укључења у јутарњи програм са демострација у Минеаполису и са лисицама на рукама их спровела у полицијску станицу.

Током живог преноса хапшења једног демонстранта, тамнопутог новинара ЦНН Омара Хименеза опколила су шесторица белих полицајаца.

– Реците нам где хоћете да се померимо – обратио се Хименез полицајцима уредно заштићен маском и визиром на глави, објаснивши одмах да су на новинарском задатку, међутим, без речи одговора био је ухапшен.

More photos from the riots #Minneapolis #Minneapolisprotests pic.twitter.com/1MA01HYree

— 𝕂𝒾𝚍𝕯𝗋𝟷𝖋𝚝🛸 (@KidDr1ft) May 29, 2020

Гувернер америчке државе Минесоте Тим Волц извинио се данас због хапшења новинарске екипе ЦНН-а током извештавања са протеста у Минеаполису.

Волц је рекао да се „дубоко извињава“ због тога што се десило и додао да ради на томе да екипа буде хитно пуштена на слободу.

Он је хапшење новинара описао као „неприхватљиво“ и навео да је екипа ЦНН-а имала право да буде на месту догађаја.

Подсећамо, већ данима бесне нереди у Минеаполису, након што је испливао снимак полицијске тортуре над једним афроамериканцем.

Џорџ Флојд је ухапшен зато што је наводно покушао да плати у продавници лажном новчаницом. Он је отац двоје деце који је изгубио посао након увођења карантина у САД.

У првобитном полицијском извештају било је наведено да се Џорџ „физички опирао хапшењу“, што је натерало једног од полицајаца да га „обузда“.

BREAKING: 4 Minneapolis police officers have been fired in the aftermath of George Floyd’s death.

Floyd was unarmed & handcuffed. He died after an officer knelt on his neck for up to 10 minutes until he laid motionless on the ground.😓#BlackLivesMatter pic.twitter.com/pEbGA6167h

— Qasim Rashid for Congress (@QasimRashid) May 26, 2020

Случај је привукао пажњу јавности, пошто су очевици снимили и на друштвеним мрежама објавили видео снимак интервенције на којем се види полицајац белац како је осумњиченом црнцу притиснуо врат коленом, док га овај упозорава да не може да дише.

Полицајац му је држао колено на врату готово пет минута, иако га је Флојд преклињао да га не убије.

– Немојте ме убити, молим вас, не могу да дишем – рекао је Флојд.

Случај истражују Федерални истражни биро (ФБИ) и локалне власти. И полицијска управа града Минеаполиса најављује темељну интерну истрагу смрти Џорџа Флојда.

Извор: Ало.рс/Танјуг/Ј.А.