Русија

Ударно! РАТ СЕ ПРИБЛИЖАВА ЕВРОПИ: Русија напала украјинску базу у близини Пољске

Напад на објекат који се користи за обуку за НАТО наоружање уследио је након упозорења Кремља о западним пошиљкама оружја.

Руске снаге испалиле су пројектиле на украјинску војну базу у близини границе са Пољском, што је био напад најближи западу који су извели у 18-одневном рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу регионалне војне администрације Лавова наводи се да су руске снаге „извршиле ваздушни напад на Међународни центар за одржавање мира и безбедности“, који се налази у Јавориву у западној Украјини.

„Према прелиминарним подацима, испалили су осам пројектила“, наводи се у саопштењу администрације.

Речено је да ће касније објавити додатне детаље о нападу. Бомбардовање је уследило дан након што је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков упозорио да су западни конвоји оружја за Украјину „легитимни војни циљ“ за Русију. САД су у суботу саопштиле да ће у Украјину послати до 200 милиона долара у додатном малокалибарском, противтенковском и противваздушном наоружању.

Са ратом који траје већ трећу недељу, Русија наставља да излаже украјинске градове тешком бомбардовању, задржавајући хиљаде људи у склоништима. Услови су посебно тешки у лучком граду Мариупољу, који је потпуно опкољен руским трупама и који је био изложен интензивном гранатирању које је довело до прекида електричне енергије и мобилне мреже.

„Постоје извештаји о пљачки и насилним сукобима међу цивилима због оно мало основних потрепштина које су остале у граду“, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова.

„Лекови за болести опасне по живот брзо понестају, болнице само делимично функционишу, а хране и воде недостаје. У видео обраћању Украјинцима рано у недељу, председник Володимир Зеленски је позвао људе да наставе да пружају отпор.

„Украјина ће издржати тест. Треба нам времена и снаге да разбијемо војну машину која је дошла на нашу земљу“, рекао је он.

„Нећу потценити претњу… па кажем искрено: још треба да се држимо. Морамо још да се боримо. Сваког дана и сваке ноћи морамо тражити начине да нанесемо максималну штету непријатељу“, рекао је Зеленски.

Објекат на мети напада у недељу је полигон за обуку у западној Украјини 30 километара северозападно од Лавова, где су владине трупе у последњих неколико година изводиле заједничке вежбе са снагама из САД и других западних земаља.

Украјински војници су такође обучени у складу са стандардима НАТО-а у објекту и научени су како да користе противтенковске ракете, лансере и другу војну опрему коју су Украјини испоручиле САД.

Напад је уследио два дана након што су руске ракете погодиле војни аеродром у Луцку у западној Украјини, у знак да председник Владимир Путин проширује обим свог напада.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс