Србија

СИТУАЦИЈА НИЈЕ ПОВОЉНА! Сви чекају бројке које ће се данас појавити: Да ли ћемо имати нови карантин?

Бројка која нам долази из Врања показује да борба са короном у Србији још није готова.

Оно о чему су чланови Кризног штаба говорили претходних дана остварило се – макар делимично : према саопштеним подацима у Србији је идентификовано још 114 случајева корона вируса, значајно више у односу на 58, колико је било у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И премда је и на улицама видно да се мере социјалног дистанцирања не поштују у довољној мери, за овај скок у броју постоје бар два директна објашњења.

Прво објашњење – попуштање мера и масовни скупови

На овакав развој догађаја упозоравао је епидемиолог Предраг Кон, који је раније напоменуо да корона вирус и даље циркулише и да сада никако не смемо да се опустимо да не би дошло до скока оболелих. Наиме, Кон је у објави на свом Фејсбук профилу упозорио да се не треба претерано опуштати и организовати масовне скупове у наредном периоду.

– Никако није време за масовне јавне скупове… Још смо далеко од тога да вируса нема у циркулацији. Уз претерано опуштање и повећану фреквенцију контаката прилично је вероватно да ћемо имати пораст оболевања после 18.маја. Нико не треба да се изненади – написао је Кон.

Како је назначио, ако се препоручене мере не буду спроводиле, могуће је да се уведу обавезне.

– Ипак још може да се спречи. Само да се спроводе мере. Ако не може, мораће поново да се из препорука пређе у обавезно спровођење мера – написао је епидемиолог на свом Фејсбук профилу.

Друго објашњење – изоловани „џепови“ епидемије

Теши, ипак, податак да је епидемија „букнула“ у џеповима Србије – конкретно у Врању и делом у Лесковци, прецизније фабрици „Јура“.

То се наводи и у саопштењу кризног штаба, који је скренуо пажњу да је Врање постало ново жариште корона вируса у Србији. Жарише је фабрика намештаја „Додић“ која је привремено затворена, а тестирани су како запослени, тако и њихове породице и људи са којима су били у контакту. Заражени су у највећој мери асимптоматски болесници, без или са минималним тегобама.

– Уколико се жариште из Врања искључи из анализе, бројеви у Србији и даље показују континуиран тренд опадања испод 1 одсто заражених од укупно тестираних (0,97 одсто у протеклих 24 часа) – наводи се у саопштењу.

Још чекамо Ђурђевдански пик

Ипак, разлога за опуштање ни у осталим деловима Србије нема, а важан показатељ уследиће од понедељка, тј од данас.

Наиме, тада ће бити јасно да ли је попуштање мера за Ђурђевдан, када су контакти били израженији, утицало на ширење вируса и и у којој мери. Осим тога, прошле недеље имали смо и протесте испред Скупштине Србије, за које стручњаци такође кажу да може да допринесе погоршању бројки.

Иако вирус корона полако јењава у нашој земљи, спорадична жаришта у мањим срединама и даље се пољављују. И док су Лесковац и Врање тренутно највећа жаришта у Србији, нове случајеве вируса такође бележе Власотинце и Тутин.

– Ако би се тај процента новозаражених подигло на преко два одсто, или и три одсто, онда би то постало нужно. Ми не смемо дозволити да поново крене пораст – истиче Кон.

Прва нова мера – обавезне маске или казна

У том случају, једна од првих мера о којој се размишља, јесте обавезно ношење маски, а за њено кршење, грађани би морали да издвоје и до 20.000 динара.

Како је епидемиолог др Зоран Радовановић објаснио, „свима онима који не би имали маску комунална полиција ће писати казне и за њих ће бити надлежан судија за прекршаје“.

Маске би, уколико се ова мера уведе, морале да се носе и у кафићима, тржним центрима, поштама, банкама, продавницама, градском превозу, као и на великим скуповима који се организују напољу.

Према речима стручњака уопште није нереално доношење овакве мере, каква је већ заживела у неким земљама.

– Велике су шансе да се ова мера усвоји, јер су се грађани много опустили након укидања ванредног стања и доста њих не поштује мере. Људи се окупљају, не поштују дистанцу, не носе заштитну опрему. А то нас све води ка већем броју оболелих и ризику да се деловање вируса појача – додао је др Радовановић.

 

Извор: Блиц.рс