Србија

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ХИТНО ОБРАТИО ГРАЂАНИМА! Држава ће реаговати брзо и одговорно: Ево о чему се ради

Председник Србије Александар Вучић обилази радове на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије у Београду, у оквиру Фазе А.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић обилази градилиште у оквиру Фазе А реконструкције и изградње Клиничког центра Србије.

Председника су радници на градилишту дочекали аплаузом, а након краћег разговора са њима кренуо је у обилазак.

Са председником су радове обишли и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, директор КЦС Милика Ашанин.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да се овај објекат пореди са носачем авиона, те да ће бити најбољи здравствени објекат у региону и шире.

– Србија ће овај објекат добити за нешто више од две године. Свака част радницима који су радили колико су могли, поштујући безбедносне мере и који су за 15 дана урадили лабораторију од 750 квадратних метара. Ово је само део онога што се ради у нашем здравственом систему – рекао је министар окупљеним новинарима.

Вучић је, током обиласка, рекао да су грађани управо у протеклом периоду видели колико је важно здравство и да новац уложен у клиничке центре и болнице „није бачен у бунар“, већ да је то врло важна ствар.

Навео је да ће КЦС имати и најмодернију опрему, те додао да не смеју ни клинички центри у Новом Саду и Крагујевцу да заостају.

– Ово је за нас, након свега што смо прошли, од пресудног значаја – рекао је председник Србије.

Каже да од 1986. ништа озбиљније није рађено и грађено, што говори о изгубљеним генерацијама, о томе колико нисмо имали, колико смо били неодговорни и нисмо знали важност тога да идемо у корак са онима који су напреднији.

– Овај КЦ биће понос Србије, али и свих у региону. У овом делу Европе неће бити боље болнице и неће бити проблема какве имамо на Дедињу и на ВМА. Добијамо 290 нових јединица интензивне неге, што значи да ћемо бити спремнији да прихватимо оболеле из било које области. Наши капацитети драстично снаже, увећавају се и помоћи ћемо и нашим грађанима, али и људима из региона – каже Вучић.

Подсећа да су га називали „премијером за тоалете“, а да ће у КЦ бити 532 мокра чвора, што је више и на неким носачима авиона.

– Ово говори о значају и комплексности овог пројекта којим градимо сигурност за наше грађане – рекао је председник.

Вучић каже да су радови могући захваљујући доброј и стабилној економији, те да морамо бити испред.

– 40 милиона евра кошта само опрема за овај Клинички центар. Ово ће бити један драгуљ! Кренули смо у обнову Инфективне клинике, кренули смо у обнову КЦС, и желимо да говоро све, од дијагностике до свега другог, имамо овде, у великом клиничком центру. Ово је доказ брзине напретка Србије и тога да остварујемо велике резултате за нашу децу. Спасаваћемо хиљаде живота на недељном и месечном нивоу и драго ми је што делом и ја учествујем у томе – каже Вучић.

Додаје да је захвалан извођачима радова на коректности, истичући да ће до краја октобра бити затворена прва фаза радова.

– Друга фаза, израда фасаде и улепшавање објекта, биће готово 2022. године. Ово ће бити велелепни клинички центар, понос свих људи. Радићемо ово и уједно обнављати опште болнице широм Србије – рекао је председник новинарима.

Сви дозвољени рокови за изборе су пробијени, не могу се померати
Када је реч о захтеву дела опозиције да се избори помере за септембар, Вучић је рекао да не жели да говори о политичким странкама, јер није на таквом скупу. Подсетио је да код нас избори већ касне 2-3 месеца, да су сви дозвољени рокови пробијени, те да се избори не могу померати, а да то буде у складу са Уставом и законом.

– То вам је као са полагањем испита. Мислите да ћете боље проћи ако их одложите, а у ствари није тако и ништа озбиљније се неће променити. Не могу ја то некима да објасним – каже Вучић.

Одговарајући на питања новинара о односу српских власти према мигрантском кампу у Обреновцу, Вучић каже да Србија има јако благ однос према избеглицама.

– Разумемо њихове муке и проблеме. Показивали смо солидарност увек и наставићемо. Нисмо имали превеликих проблема, а онде где смо их имали, решавали смо их у складу са законом – каже Вучић.

Истиче да појединци желе да од питања миграната направе тему за Европу, а да ће Србија говорити аргументовано, дочекујући људе хлебом и сољу, али обезбеђујући сигурност својим грађанима.

– Брисел су преварили да је дошло до напада на мигранте, али су брзо и сами демантовали лажне вести и информације – каже председник.

Не долази у обзир да кршимо Устав
Када је реч о штрајку глађу Бошка Обрадовића, Вучић каже да су он и његови сарадници изјављивали да не желе да разговарају са Вучићем.

– Не знам о чему бисмо сад разговарали, у току је изборна кампања, а да кршимо Устав, то не долази у обзир – каже Вучић.

Говорећи о томе да ли ће повећање броја оболелих померити изборе, Вучић каже да, они који су лупали у шерпе и тражили прекид мера, сада су се ухватили за сламку спаса надајући се да ће корона да одложи изборе.

– О свом том лицемерју нећу ни да говорим, а суштина је у следећем: када су се окупљали испред председништва и на Врачару усред полицијског часа, злоупотребили су то, као и ванредно стање. Ћутали су и нису говорили да је то опасно, а онда је засметао скуп са више људи, другачије политичке оријентације. Ако будемо великих проблема са короном, сигурно је да нам избори неће бити приоритет, већ здравље људи. Само немојте о томе да говорите ви, који сте говорили да нема потребе за строгим мерама – каже Вучић.

Рекао је да се „дреке не плаши, већ савести и резултата рада“.

– Суштина је да, они који су све врерме говорили једно, променили су плочу. Спас за своје политичко деловање видели су у корони, а виде га и сада, надајући се одлагању избора – каже Вучић, додајући да је здравље грађана битније од политичке борбе.

Држава ће у случају повећања броја заражених, како каже, реаговати брзо и одговорно, као и досад.

Говорећи о дешавањима у Шиду и критикама на рачун реакције државе и војске, Вучић каже да ће увек појединци тражити разлоге за напад.

– Мислите ли да људима не значи помоћ од 100 евра, када чују процене свих да Србија има најмање негативних резултата од свих европских земаља и да ће бити са највећим растом у Европи? То су наши резултати и то ме једино занима, јер мој посао није да се људима допадам, већ да виде да Србија напредује и да поштује резултате – каже Вучић.

У Врању је боље него јуче, циљ је да заштитимо животе људи
Говорећи о ситуацији у Врању, Вучић каже да је ситуација нешто боља него јуче, али не довољно добра. Сада се, како каже, утврђују контакти заражених, а да је до 10 сати још 15 заражених у Врању.

– Ово није добро, али не кријемо ништа. Србија је јуче урадила шест пута више тестова од, рецимо, Хрватске, јер не желимо да кријемо бројеве, Сада смо у Врању направили шири захват, региструјучи све контакте, откривајући заражене и шаљући их на лечење, Имамо 8 од 260 у Лесковцу, слично у Нишу, 11 од 800 у Београду. Све ово није лоше, али проценат би могао да буде много бољи. Да нема Врања, проценат позитивности био би знатно испод два одсто – каже Вучић.

ЦИљ, како каже, није да представљамо лажне податке и резултате, већ да заштитимо здравље људи.

Медицински радници, како објашњава, добили су трајна повећања плата од 10 одсто.

– Њима је повећање стално – појаснио је Вучић.

Пре краја године ће, како каже, бити у плану ново повећање плата за медицинске раднике, а како би се, пре свега, млади задржали у својој земљи.

Очекује почетак изградње Тиршове 2 наредне године, док се за Крагујевац и Нови Сад потписују уговори и креће се у изградњу.

Подсетимо, радови на обнови КЦС почели су у августу 2018. године када је најављен пројекат вредан 110 милиона евра који ће имати две фазе.

Вучић је радове обишао и у априлу прошле године када је истакао да је улагање у КЦС од највећег, капиталног значаја за Србију, јер је реч о огромном новцу који се улаже за изградњу нове зграде Клиничког центра и обнову старе.

После изградње и обнове КЦС ће се простирати на око 30.000 квадрата и добити 930 нових лежајева, од којих 200 нових у интензивној нези.

У првој фази КЦС ће, како је раније најављено, добити комплетно нов ургентни центар са 500 нових кревета од којих 150 на интензивној нези, 30 операционих сала, нуклеарни центар, нове ординације, проширену лабораторију.

Главни извођач радова је конзорцијум који чине „ГХ холдинг“ и „Делта инжењеринг“, а на градлишту је свакодневно више од 300 радника.

Прва одлука о изградњи КЦС донета је 1973. године, радови су почели 1976. године, а зграда Поликлинике отворена је 1987. године.

Извор: Тањуг