Русија Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ! Путин запретио: АКО ПОЖЕЛИМ, ЗА ДВА ДАНА ШАЉЕМ ВОЈСКУ!

Руски председник је у јеку сукоба са Западом због анексије Крима, претио и слањем војске у земље Европске уније, откривају немачки медији.

Владимир Путин послао је трупе у Крим 2014. године, анексирајући регион који је припадао Украјини, а тај потез су осудили западни лидери. То је такође наљутило Украјину – земљу која од тада трпи велике унутрашње сукобе – што је довело до повећане тензије у Источној Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија и Запад се од тада боре за утицај у источној Европи, а непријатељство је довело до претње руском инвазијом.

У септембру 2014. Путин је приватно упозорио Пољску, Румунију и балтичке државе на војну снагу Русије, наводи се у запису његовог разговора са тадашњим украјинским колегом. Све су ове земље део ЕУ, блока којем се Украјина такође жели да се придружи.

Према немачком листу „Зидојче Цајтунг“, Путин је наводно рекао тадашњем украјинском председнику Петру Порошенку: „Ако пожелим, за два дана могао бих да имам руске трупе не само у Кијеву, већ и у Риги, Виљнусу, Талину, Варшави и Букурешту.“

То би било први пут да је Путин разговарао о идеји да руске трупе буду у некој држави чланици ЕУ или НАТО-а. Упозорење да би могао послати руске трупе у престонице Летоније, Литваније, Естоније, Пољске и Румуније претило би да изазове рат са земљама НАТО које су чланом пет споразума обавезне да помогну ако је нека од њих нападнута.

Путинова наводна претња има сличности са примедбама које је изрекао Жозе Мануелу Барозу, бившем председнику Европске комисије у којима је упозорио: „Ако то желим, могу да заузмем Кијев за две недеље.“

Исте недеље када је то рекао, Украјина је ратификовала историјски споразум о придруживању са ЕУ, чиме је та земља стављена на пут ка евентуалном чланству у ЕУ. То је био исход који је руски председник Путин желео да избегне пошто има за циљ да повећа утицај Москве у бившим републикама Совјетског Савеза.

Извор: Блиц.рс