Србија

„НАШ ВИРУС ЈЕ МУТИРАО!“ Корона силно ударила овај град у Србији, језиви снимци (ВИДЕО)

Нови Пазар је најтеже погођен град у новом налету корона вируса у Србији – што због броја оболелих, за који се верује да ће расти још седам дана, што због листом тешке клиничке слике заражених, по чему се драстично разликује од, на пример, Београда.

Друштвеним мрежама су се проширили аматерски снимци тешке ситуације у новопазарској болници, али и непотврђене апокалиптичне вести о наводном броју мртвих, које су надлежни оштро демантовали. Панику је додатно подгрејала вест о набавци лимених мртвачких ковчега, што су локалне власти објасниле нужном предострожношћу у време било какве пандемије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећи број заражених по глави становника

На директно питање “Блица” о стању у Новом Пазару, као и о гласинама о великом броју мртвих и недостатку основне опреме за здравствене раднике, у Влади Србије и Министарству здравља не поричу да је ситуација озбиљна, али под контролом, и тврде да апокалиптичне вести нису тачне.

– Ситуација у Новом Пазару јесте једна од најозбиљнијих у целој Србији. Тамо процентуално, ако се гледа по глави становника, имамо највише ковид позитивних и зато је био први град у коме је уведена ванредна ситуација – одгоцорено је “Блицу” из Владе Србије.

Из Владе тврде да комплексну здравствену ситуацију још више компликује “комплексна политичка ситуација у којој неки локални актери желе да представе слику црњом него што јесте како би оптужили Владу Србије да се недовољно труди око Новог Пазара”.

– Истина је супротна. У Нови Пазар је Министарство здравља упутило медицинске тимове из Крагујевца, а сада су придодати и медицински тимови из Краљева. Министар (здравља Златибор) Лончар је у сталном контакту са (премијерком) Аном Брнабић како би здравственим радницима омогућили нормалне услове рада и адекватно лечење болесних. Болница у Новом Пазару је добила нове, најмодерније респираторе, а читав тим из Министарства здравља се бави само организацијом рада болнице – кажу за “Блиц” из Владе Србије.

Потресни снимци из болнице

Неке од потресних снимака новог налета корона вируса у Новом Пазару објавио је и “Блиц”. Посебно емотиван је онај на којем се види како породица и пријатељи уносе оболелог 45-годишњег мушкарца у санитет, у којем ће он ускоро умрети.

На другим снимцима виде се потресни призори из локалне болнице. Капацитети су очигледно на максимуму, људи леже по ходницима…

– Наша болница је мала и били смо у хаосу – није крио данас за ТВ Прва Мехо Махмутовић, директор Опште болнице у Новом Пазару.

Махмутовић је истакао да је Министарство здравља у петак послало експерте и да је систем почео да функционише. Ипак, корона вирусом заражено је 20 лекара и готово 40 медицинских сестара у тој болници.

Сви пацијенти са тежим општим стањем

Махмутовић је рекао како је забрињавајуће што су сви пацијенти који су дошли у последњих 15 дана, а који су позитивни на корона вирус, са тежим општим стањем. Чак и они са блажом клиничком сликом болести имају температуру по неколико дана и малаксали су, додао је.

– Ми смо из првог одмах ушли у други талас. Наш вирус је мутирао и много је озбиљнији него што је био. Наши капацитети су готово попуњени, а данас смо транспортовали 12 пацијената у Клиничко-болнички центар Бежанијска коса како бисмо ослободили места за нове – рекао је Махмутовић.

Према његовим речима, очекује се да број заражених расте још седам дана, па да онда почне падати.

Сва неопходна заштитна опрема је обезбеђена

У Министарству здравља кажу за “Блиц” да је у Нови Пазар послато више медицинских стручњака, епидемиолога, инфектолога, анестезиолога… и да је ситуација стабилизована.

– Нетачне су и злонамерне информације о великом броју умрлих и недостатку опреме, респиратора… Сва неопходна заштитна опрема је обезбеђена, сви медицински апарати су у функцији – кажу из Министарства здравља.

Завод за јавно здравље у Новом Пазару саопштио је данас да је у овом граду у недељу регистровано 20 новозаражених пацијената коронавирусом, а у суботу 48. Укупан број заражених овим вирусом у Новом Пазару је 466, а у Тутину 91.

Извор: Блиц