Србија

ОВО СЕ МНОГИМА НЕЋЕ СВИДЕТИ! Стиже поскупљење цигарета! Ево о чему је реч!

Од 1. јула почињу да важе нове акцизе на нафтне деривате, алкохолна пића, кафу, течности за пуњење електронских цигарета, цигаре и цигарилосе. Оне су увећане за око један динар.

Примена нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, па онда померена за још месец дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дуванџије се, по правилу, прилагођавају шестомесечном повећању, што се на крају одражава на потрошаче и цену паклице.

То је норма која је предвиђена акцизним календаром који је усвојен 2017. године и важи до јуна 2020. То подразумева да се два пута годишње увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.

Прошли пут, наши суграђани су због ове одлуке на киосцима и продавницама за паклицу давали у просеку десет динара више него обично.

Док чекамо да видимо да ли су све дуванске компаније поднеле Влади захтев за поскупљење цигарета, ЈТ Интернационал из Сенте објавио је нови ценовник који ступа на снагу 9. јула.

Осим за цигарете, цене се усклађују и за резани дуван. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, које прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета.

У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније

Извор: Ало.рс