Свет Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: „Бојим се да ово може да постане велики талас епидемије“! Ево шта нас чека!

Светска здравствена организација најавила је још крајем маја други талас коронавируса у наредним месецима, апострофирајући да то може да се деси у земљама где је епидемија почела да јењава. Директор Канцеларије СЗО у Србији Марјана Иваниуша указује да први талас још није готов и наглашава да је сада реч о „таласићу“ који би без придржавања мера могао да постане велики.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Маријан Ивануша каже за се применом строгих мера у Европи стекао утисак да је први талас пандемије на измаку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да је тешко говорити о другом таласу пандемије пошто се ни први није завршио.

Први талас се убрзава, напомиње Ивануша, подсећајући да се само за недељу дана број заражених на глобалном нивоу повећао за милион.

Применом јавноздравствених мера у Европи стекао се утисак да је први талас пандемије на измаку. Врх криве пандемије се исправио, па су здравствени системи у многим земљама Европе могао да збрине све оболеле, наводи Ивануша.

Према његовим речима, то није био крај првог таласа пандемије, већ се радило о строгој примени мера.

Како је констатовао, чим су стеге попустиле број заражених је почео да расте

Плашим се да ово није реп епидемије, већ да се ради о „таласићу који може постати велики уколико се мере не буду поштовале“, наглашава Ивануша.

Ивануша указује да се из серолошке студије у којој се утврђује присуство антитела у организму, види се да је било више оболелих у односу на пи-си-ар тестове активно оболелих.

– Много више је било заражених, а да то нису знали. У Словенији резултати студије показују да је са вирусом било од два до четири одсто укупне популације, док је за Србију то око пет одсто – каже Ивануша.

Прва вакцина до краја године, медицински радници приоритет
Ивануша наводи да тренутно више од 120 тимова ради на развоју вакције. Очекујем да ће прва вакцина бити на располагању до краја године али је упитно колико ће бити ефикасна, додаје Ивануша.

Биће потребно милијарде доза, засад су обезбеђени капацитети за четири милијарде.

Прво ће бити вакцинсани најизоженији као што су медицински радници,

Указује да неће одмах бити вакције за све и да ће се зато правити листе приоритета.

Извор: Блиц.рс