Србија

„Замислите Аранђеловдан, а ви немате кога да позовете, јер су сви које знате ЗАРАЖЕНИ…“ ЦРКВА И ЛЕКАРИ ДОНЕЛИ ОДЛУКУ

„Замислимо да је данас 15. новембар и да Србија обара све дневне рекорде у броју новозаражених и да треба да славите своју славу, рецимо Аранђеловдан, а ви немате кога да позовете, јер су сви које познајете или заражени или на интензивној нези“.

Ову „апокалиптичну верзију“, како сам истиче др директор Клиничког центра у Крагујевцу др Предраг Саздановић, наводи јер „она може да се деси за 15-20 дана“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уколико данас нисмо паметни, ако данас не носимо маске, нисмо пажљиви и избегавамо илегална окупљања, не држимо дистанцу и не перемо руке, онда ће нам се десити да нећемо имати кога да позовемо за своје славе, јер ће бити масовног заражавања и биће много болесних – додао је Саздановић.

Како славити славе у доба короне, питање је које мучи грађане Србије, али и епидемиологе, који су свесни ће наши грађани тешко да одустане од ове традиције, упркос и овакво екстремно песимистичним предвиђањима др Саздановића.

Како год, сезона слава долази, а како ће је наши грађани свакако славити, онда барем нека послушају ове савете.

Оно што је кључно, јесте да славу треба славити у кругу породице, а подсећамо и на то да је забрањено окупљање више од 30 људи, што је мера која важи за било који простор, па такао и за наш дом.

Управо због сезоне салава и актуелне епидимије корона вируса, огласила се и Епархија рашко-призренска са саопштењем у коме износи правила којих до даљег морају да се придржавају у свим парохијама и манастирима те Епархије. Преносимо оне који су корисни за све.

Епархија подсећа своје свештенство, монаштво и верни народ да се „придржавају свих мера заштите, поштујући одлуке надлежних здравствених институција и тако показујући одговорност за своје здравље и здравље својих ближњих“.

Правила и савети

– Породичне славе верника треба прослављати само у кругу породице и најближих сродника, без звања гостију, како је то иначе уобичајено. Славски колач треба донети на литургију у парохијски храм да би га свештеник благословио и преломио са свечарем.

– Мало освећење водица и даље се неће обављати по домовима верника. У храмовима ће увек бити освештане воде, како би верници могли, по потреби, да је добију од свештеника и понесу домовима. Подразумева се да се освештана водица у храмовима не наплаћује.

– Венчања, крштења и сахране треба да се обављају само у ужем кругу породице, уз придржавање свих правила надлежних институција о понашању на јавним скуповима, док траје епидемија.

– Потребно је да будемо свесни да брига о сопственом здрављу и заштити није израз одсуства вере, као што то неки мисле и тврде, већ представља пре свега израз љубави и одговорности према ближњима, посебно онима који могу да имају теже последице од евентуалне заразе.

Без љубљења и проветравајте често

Епидемиолози стално упозоравају да је ризик свако окупљање већег броја људи у затвореном, у кући или стану, и да се на мере превенције не сме заборавити и таква окупљања треба свести на прихватљиве оквире. Нарочито сада када је хладно и када окупљања организујемо у затвореном простору, где се вируси иначе брже и лакше шире.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је недавно да славе треба славити у кругу породице, са мањим бројем гостију, да се не треба љубити и да је обавезно прање руку.

Указује на то да би људи у затвореном простору требало да буде на прописаном одстојању, уз обавезно проветравање просторије.

Према његовим речима, свећа, кандило и тамјан треба стално да горе, јер емитују позитивне јоне и на неки начин стерилишу ваздух.

Иринеј и Лончар: Придржавајте се мера и током слава

Поводом предстојеће сезоне слава, у јучерашњем заједничком саопштењу, и патријарх српски Иринеј и министар здравља Златибор Лончар позвали су све грађане Србије да се и у наредном периоду, и приликом крсних слава, придржавају противепидемијских мера у циљу очувања јавног здравља.

– Здравствени радници и овога пута учинити све да очувају здравље наших грађана, али да је неопходно да се поштују мере како би се епидемија држала под контролом – рекао је министар Лончар.

Патријарх Иринеј истакао је да СПЦ и Министарство здравља имају исти циљ – здравље и добробит грађана наше земље, и позвао све грађане на солидарност и јединство.

„Крсне славе су догађаји који симболишу нашу духовност, баштине нашу традицију, окупљају и чувају наше породице, а данас, у времену епидемије, имају и посебан значај, јер начином на који се прослављају и обележавају директно утичу на очување јавног здравља“, саопштено је јуче.

У складу са тим, Патријарх српски и министар здравља позвали су грађане да се у свакој ситуацији придржавају противепидемиолошких мера, а да крсне славе прославе на начин којим неће угрозити здравље и животе својих најближих.

Извор: Блиц