loading...
Србија

СТИГЛО СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Демонстрације ће доћи на наплату и имаћемо све већи број заражених

“У протестима претходних дана изродиле су се две групе људи – организоване криминалне групе хулигана које малтретирају полицију и уништавају имовину и грађане који се буне против начина на који се боримо против короне. И за једне и за друге је заједничка потпуна неодговорност због окупљања на врхунцу епидемије. Моја порука свима је да се суздржимо од оваквог понашања јер ће нам сваки дан демонстрација доћи на наплату и имаћемо све већи број заражених које нећемо имати где са сместимо”, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, гостујући на ТВ Прва, истакла да је добро да су синоћни протести били без нереда, али да ће институције државе одреаговати на насиље које се десило.

“Насиље је недопустиво јер оно рађа даље насиље. Свако ко крши закон одговараће, да буде јасно. Ја нисам на протестима чула који су захтеви грађана, али чула сам захтеве политичара – најпре смо имали захтев да се снизи цензус, па се нису појавили на изборима, а сада би да дођу на власт без избора. На протестима су се залепили за грађане како би остварили свој политички интерес”, рекла је она.

Михајловићева је додала и да се нада да смо изашли из пубертета и да се нећемо инатити, јер то не доноси ништа добро, и поручила свима да носе маске, поштују све мере и опомињу оне који то не чине.

“Мој апел свима је да водимо рачуна о себи, да поштујемо мере, јер штитећи себе штитимо и друге. Важно је и да опомињемо друге да то раде, баш као што и ја то сваки пут чиним. Кризни штаб ради свој посао најбоље што може. Не слажем се са Коном да су грађани изгубили поверење, али не треба вам ни Кон ни Зорана да видимо да су болнице пуне а вирус све јачи. Надам се да ћемо издржати удар епидемије због окупљања претходних дана”, рекла је она.

Морамо да сачувамо и економију и здравље грађана

Михајловић је изјавила да епидемија изазвана корона вирусом, поред здравственог система, оставља озбиљне последице и на економију – како у свету, тако и у Србији.

“Морам да нагласим да нисмо имали стабилан и добар буџет са којим смо ушли у 2020. годину, данас бисмо били у колапсу. Последица свакако има, али важно је да очувамо здравље како би што већи број људи могао да ради. Направићемо приоритете и донећемо потребне мере како бисмо одрживо економски преживели”, изјавила је она.

Михајловићева је додала да држави није лако, али да ће бити прерасподеле буџета у складу са приоритетима.

“Поред здравства, грађевинарство и пољопривреда су свакако важни сектори јер могу извући БДП. Сада је важно да свако од нас води рачуна о здравственој безбедности, да се придржавамо мера да бисмо могли да радимо. Када се појави вакцина биће све другачије, до тада морамо бити свесни епидемиолошке ситуације”, рекла је она.

Михајловићева је додала да ће неке од донетих мера опет попустити када дође до стабилизације ситуације, а до тада морамо да будемо одговорни и да се чувамо.

Извор: РТВ

loading...