loading...
Србија

ВОЈСКА СРБИЈЕ ДАНАС ДОБИЛА ПОШИЉКУ ИЗ РУСИЈЕ: Кад су транспортни авиони почели да слећу нико није могао ДА ПОВЕРУЈЕ да је почело!

Тридесет оклопних транспортера БРДМ-2 стигло је данас око 13 сати из Русије на аеродром у Батајницу, са чиме је започела реализација дела договора који су постигли председници Владимир Путин и Александар Вучић о донирању 30 руских тенкова и 30 оклопних возила за Војску Србије.

Главни адут БРДМ-2 представља тешки митраљез КПВТ калибра 14,5мм. Борбени комплет је 500 метака. У ручно покретној куполи налази се и спрегнути митраљез ПКТ 7,62мм, а посада је наоружана и стандардним личним оружјем за посаде оклопних возила.

Данас се тај оклопни извиђачки аутомобил користи у четама командних батаљона Копнене војске и у свим тенковским и механизованим батаљонима.

Током животног века ово возило је за потребе армија некадашњег Варшавског уговора произвођено у многобројним верзијама различите намене. Сада су актуелни и многи пројекти модернизације овог возила, са циљем повећања борбене вредности и употребног века.

Та возила некадашња Југословенска народна армија набављала је од 1967. до 1985. године и тада је стигло око 280 оклопњака.

У ратним условима у пратњи пешадије показао се као врло корисно возило због покретљивости и прецизности митраљеза. У данашње време у Војсци Србије једино је оперативна извиђачка верзија БРДМ-2.

Према првим сазнањима, за сада није предвиђено да се ова возила презентују јавности.

 

Извор: Ало.рс/ rs.sputniknews.com

 

 

loading...