Србија

ЧУВАЈТЕ СЕ! Да ли се можемо заразити короном на базену? СТИГАО ЈЕ ОДГОВОР!

Симболи Београда су и Ада и Лидо и отворени базени. Време није баш летње, али ће већина летовати у Београду. Колико смо безбедни у води ако држимо дистанцу? Да ли можемо да се заразимо ако ронимо или се случајно загрцнемо док пливамо?

Иако су уведене нове, строже мере, грађани могу да користе отворене базене уз поштовање строгих правила. Све док држите социјалну дистанцу одлазак на плажу и базен је прилично безбедан, кажу стручњаци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вода није опасна чак и ако је прогутате и тренутно нема доказа да коронавирус може инфицирати људе путем воде. Ово важи за базене, хидромасажне каде, као и природна купалишта попут мора или језера.

Веома је битно колико сте близу других људи, а оно на шта посебно треба да обратите пажњу су гужве на улазу, у јавним тоалетима, свлачионицама и кафићима унутар купалишта.

Базени у Београду, који имају статус јавних отворених или затворених спортских објеката за сада раде, а у складу са препорукама посетиоци постују обавезан размак, користе дезобаријере и маске, дезинфикују ноге и руке при уласку и поштују прописана правила сваког базена појединачно.

Под сунцобраном могу да се налазе само две особе, осим породица са малом децом, а размак између лежаљки мораће да износи најмање два метра.

Забрањени су тимски спортови у води или на обали који укључују блиски контакт. Барови и кафићи могу да служе само храну која је запакована у оргиналним паковањима, столови у бару морају да буду удаљени најмање 1,5 метар, а у баровима и кафићима није дозвољено организовати забаве или прославе.

Капацитет купалишта је 40 људи на 1.000 метара квадратних. Такође, постоји дистанца приликом куповине карата за улазак на базен.

„Уколико будемо проценили да долази до озбиљног кршења тих правила, што може да угрози здравље свих тих купача ми ћемо интервенисати и прво упутити купаче да направе дистанцу, а уколико не онда морамо да водимо рачуна и да их евентуално удаљимо са базена“, каже Бојан Бован, директор СЦ „11. април“.

Вода у базенима третира се натријум хипохлоритом и тај процес дезинфекције се често понавља. Концентрација која се налази у базенима углавном није штетна за људе. Превише хлора у води може да изазове црвенило очију, али се овај проблем решава пречишћавањем воде и вентилацијом па оваква реакција, ако до ње и дође, нестаје веома брзо.

Стручњаци из Градског завода за јавно здравље кажу да вирус короне не може да опстане у хлорисаној води и да до сада није забележен ниједан такав случај.

„Постоје наше службе, постоје спасиоци и постоји обезбеђење и ми водимо рачуна. У противном уколико се изврши груписање лица и они не воде рачуна о тој дистанци, а неко од њих је заражен, сигурно да се та зараза може пренети и на друге“, додаје Бован.

Купање на базенима јесте безбедније, али се уз максимално придржавање препорука и мера можемо расхладити и на Ади. Плажа није затворена, али и ту постоје мере које су јасно истакнуте и морају се поштовати.

Није опасна вода, већ близина других људи, али судећи по ономе што је екипа РТС-а снимила на београдском мору грађани као да заборављају на то.

На Ади је много већа гужва него на базенима, а су пешкири углавном начичкани и веома близу један другом. Откако је почела сезона купања забележен је драстично смањен број људи који одлазе на базене, док плаже на Ади Циганлији врве од посетилаца. Из Градског завода за јавно здравље поручују да су базени хигијенски исправни и да нема потребе избегавати их.

Извор: РТС