Србија

ГОЈКОВИЋ ИЗНЕО СТРАШНЕ БРОЈКЕ: У Војводини је заражено 240 здравствених радника а највећа жаришта су…

Од почетка епидемије корона вируса, заражено је укупно око 240 здравствених радника Војводине – рекао је вечерас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић у емисији Усијање Курир телевизије.

– Од почетка епидемије, 173 здравствена радника у Војводини се заразило ковидом у установома које су под ингеренцијом покрајинске владе. Око седамдесетак медицинара који живе у Војводини, а раде на територији Београда и других градова Србије, такође је оболело. Тако да то чини број од укупно 240 здравствених радника Војводине који су оболели од корона вируса – рекао је Гојковић за Курир ТВ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, осим лекара, у ту бројку се убрајају и људи који чине немедицинско особље, као и стоматолози и остали стручњаци из приватне праксе. Он је додао да је убедљиво највећи број људи код којих је регистрован корона вирус, заражен у затвореним, али не у отвореним просторима.

– Убедљиво највећи број заражених је из затворених простора, где се људи грле и љубе. У Врбасу је највећи број људи који су хоспитализовани претходно био на свадбама. Јер на те свадбе ће доћи неко из Београда, из Врања и других градова – рекао је он.

Говорећи о тестирању на вирус ковид-19, Гојковић је навео Поново смо ресетовали здравствени систем, вратили смо ковид амбуланте. Међутим, сада имате људе који желе да се тестирају сваки други дан. Али, није свако од нас ко има респираторну инфекцију данас неко ко има ковид инфекцију. Уколико сте били у контакту са неким ко је ковид позитиван, то не значи да сте ви оболелли већ да у наредних 14 дана морате отићи у самоизолацију без обзира да ли вам је ПЦР тест први дан позитиван или негативан. ако вам је први дан негативан ПЦР тест то не значи да након два три дана неће бити позитиван, јер је период инкубације 14 дана.

То не значи да треба сваки дан да се тестирате – подвукао је Гојковић и подсетио да лекар процењује, на основу симптома, да ли је потребно и када урадити ПЦР тест. да један део пацијената жели често да се тестира, али и да ако тест буде негативан не значи да за два дана неће бити позитиван. Управо зато, наводи он, неко ко је био у контакту са зараженим, мора да иде у самоизолацију.

Извор: Курир.рс