Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Проглашен наранџасти метеоаларм, стиже НЕВРЕМЕ

Јака киша и пљускови данас су захватили поједине делове Срема, Бачке и западне Србије. Током вечери падавине су се „преселиле“ у централне крајеве, Београд, североисток и југ Србије, где се очекује да ће падати киша и током ноћи.

„У наредна три часа у источној Србији суво, а у осталим крајевима киша, пљускови и грмљавина“, најновија је најава Републичког хидрометеоролошког завода која важи до 22.42 сата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Киша је око 17.30 почела да пада у централним деловима Београда и за сада не посустаје.

У Ужицу пљушти већ сат и по, јављају репортери „Блица“, али нема невремена.

Нешто после 20 сати и у овом граду на југу Србије почела је да пада киша. У Суботици ситна киша пада цео дан, од 11 сати, јавља репортерка „Блица“.

Падавине су захватиле и поједине делове западне и централне Србије, јављају мештани на друштвеним мрежама.

„У Јабучју код Крагујевца пада већ сат времена“, написао је корисник Фејсбука.

С друге стране, у Пивницама код Бачке Паланке, како јављају, киша пада цео дан, док је у Темерину до сада пало већ 20 литара. У Футогу код Новог Сада скоро 27 литара, ако је судити по проценама мештана.

Падавине су захватиле и Ваљево где, како јављају, лије као из кабла већ три сата, а киша није заобишла ни Јагодину, Шумадију и Поморавље.

У Србији два годишња доба

Падавине су сада захватиле већи део наше земље, али до пре три сата у Србији као да су била два годишња доба. Тако на пример, док је на западу лило као из кабла на истоку није пала ни кап кише.

„Испред хладног фронта је веома топло, па је у Нишу и Неготину, али и у целој источној и југоисточној Србији летњих 30 степени Целзијуса, а истовремено, иза хладног фронта је веома свежа ваздушна маса са северозапада, па су температуре на северу и западу Србије око јесењих 15 степени, а у Београду је 18“, написао је на Фејсбуку метеоролог Ђорђе Ђурић из „Wеатхер2Умбрелла“.

За сада нема информација о већих непогодама које су изазвале материјалну штету, а надамо се да снажног невремена неће ни бити.

Температура је пала и до 10 степени Целзијуса у појединим деловима Србије. Према последњим подацима, најхланије је, ако изузмемо планине, у Сремској Митровици где је измерено 14 степени Целзијуса, а најтоплије у Неготину са 26 где, како сазнајемо, до сада није пала ни кап кише.

Очекује се и до 50 мм кише

„Очекује се од 20 до 40 милилитара кише, а локално је могуће и више. Слабљење падавина сутра, 18. јула, ујутру“, стоји у метеоролошком упозорењу на сајту РХМЗ.

– У ноћи између петка и суботе и у суботу ујутро обилније падавине измсетиће се изнад севера и североистока Србије и Београда, па се и у овим пределима очекују веће количине падавина у краћем временском интервалу. Очекује се да на подручју Србије падне од 10 до 20 мм кише по квадратном метру, а у пределима са обилнијим падавинама од 30 до 50 мм кише, локално и више – написао је метеоролог Ђурић.

У неким деловима наранџасти метеоаларм
У Банату, Срему, Београду, западној Србији и Шумадији проглашен је наранџасти метеоаларм, док је у осталим деловима земље на снази жути.

Наранџасти метеоаларм значи да је „време опасно“, док жути значи да „време може бити потенцијално опасно“.

„Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе“, објашњење је значења наранџастог метеоаларма.

Извор: Блиц