Свет Србија

ИТАЛИЈАНСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ! Тестирали смо пацијенте из Србије, а овако нешто нисмо видели

Министар здравља Италије Роберто Сперанца рекао је да је потписао нови протокол по коме сви који долазе из Србије, Црне Горе улазе на листу „ризичних земаља“ и ко је био у тим земљама у последњих 14 дана не сме да уђе у Италију нити да кроз њу прође. Председник региона Венето Заја изјавио да је тестирао четири пацијента који су дошли из Србије и да је утврдио да је вирус агресивнији, вирулентнији и да је мутирао.

Венето Заја је рекао да је у остатку света епидемија на врло критичној тачки те Италија не жели да изгуби све оно што је до сада успела да уради у борби против вируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С тим у вези пре неколико дана је председник региона Венето Заја изјавио да је тестирао четири пацијента који су дошли из Србије и да је утврдио да је вирус агресивнији, вирулентнији и да је мутиран.

Заја је на конференцији за штампу рекао да се ради о увеженом вирусу који до сада није виђен у Италији и да Италија мора бити много пажљива те да он из тог разлога тражи да се од свих грађана који долазе из иностранства раде тестови јер не жели да се догоди да сви напори Италије која је постала пример у целом свету како се бори са вирусом падну у воду.

Заја непрекидно помиње агресивни српски сој и чињеницу да Србија доживљава свој други талас сличан ономе који је постојао у Италији почетком априла.

„Урадио сам секвенцију вируса на четири пацијента који су дошли из Србије и они имају јаку вируленцију“, рекао је Заја. Но да ли је то заиста баш тако?

Србија прерано изашла из карантина
Дневни лист Коријере дела Сера описује ситуацију у Србији речима да је здравствени систем оптерећен и да Влада мора да призна да постоји здравствена криза. Да је Министар здравља Златибнор Лончар рекао да је ситуација озбиљна и да су болнице под пресијом.

Коријере пише о томе да Србија сада плаћа то што је прерано изашла из карантина, дозволила спортска догађања са 20.000 гледалаца, тениски турнир који је организовао Ђоковић и слично.

Такође подвлаче да се у ресторанима и кафићима нико није придржавао мера нити носио маске а камоли држао физичку дистанцу.

Додаје да је након што је Влада поменула ново закључавање дошло до виолентних демонстрација у Београду које су послужиле да нападну председника Вучића и његов, како лист каже, ауторитаризам. И који се настављају без обзира на то да постоји забрана окупљана за више од 10 особа.

Са друге стране Зоопрофилатички Експриментални Институт из Венеције који су аутори истраживања српског вируса ублажио је речи председника Заје јер је био затрпан захтевима за јасним доказима и објашњењем тако да су јуче дали званичну изјаву о истраживању.

Наиме у обавештењу за штампу су рекли да су студије урађене на пацијентима у Падови и Вићенци показале већу виралну карику од оне која је до сада виђена у Венету и остатку Италије. И да су ти примерци повезани једни са другима како показују лабораторијске анализе тј. да студије на геному не лажу.

Српски сој вируса јачи од италијанског
Наиме српски сој је заиста јачи од оног који је виђен у Италији последњих месеци. Ипак, ескперти из Института су подвукли „Из анализа спроведених не би ли се идентификовао вирус у клиничким узорцима видели смо да је вирална карика изузетно висока, али без обзира на то, на специфичним мутацијама које су пронађене није могуће повезати различиту (већу или мању) патогеност вируса јер до сада нема довољно студија који би могли да повежу клиничку форму са пронађеним мутацијама“.

Разлог је једноставан: било је само четири узорка који су послати Институту ради проучавања, премало да би могли да дају јасну слику коју је са великом сигурношћу изнео председник Венета Заја (медији су помало подсмешљиво написали да има двогодишње студије из ветерине) износећи само делић резултата у јавност.

„Када су стигли први случајеви из Србије без да сам било шта рекао било коме тражио сам анализу овог вируса из Србије. Он показује мутацију који ми не познајемо: у сва четири случаја пацијенти су имали изузетно високу виралну карику“, истакао је Заја.

Извор: РТС