Србија

КАРДИОЛОГ УПОЗОРИО НАЦИЈУ: Чувајте се, не умире се од вируса него од…

Активност је важна, и дисање, причамо о нечему што би само два минута дневно требало радити

У Јутарњем програму ТВ Прва гост је био кардиолог професор др Вишеслав Хаџитановић, који је између осталог члан Тексашког института за срце у Хјустону, УСА објаснио је како све корона вирус може да утиче на срце, али је дао и савет за превентиву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Главна превенција је активност. Када се повреде млади спортисти, ми са њима већ у болници прве покрете радимо другиг, трећег дана. То исто може да ради и сваки болестан човек код куче. Рецимо, ми када разговарамо, дишемо са десет-двадесет одсто плућа, а они који раде јогу знају да би требало да удишемо бројећи до осам, да задржимо ваздух и проширимо и доњи део плућа који иначе није ангажован, и тек тада полако испустимо ваздух. Активност је важна, и дисање, причамо о нечему што би само два минута дневно требало радити”, објаснио је.

О томе шта се дешава када корона уђе у организам, дао је веома јасну слику.

“Ако вирус нападне плућа, од тога колико су она угрожена и оштећена зависи да ли ћете ви преживети. Човек умире када срце стане, а питање је да ли је срце довољно јако да издржи тај напор. Када вирус нападне капиларе у плућама, скупљају се, а срце покушава да пумпа кроз тај сужени дијаметар, и јаче мора да ради да би изгурало крв кроз тај скучени простор. Када је срце болесно, то је превелики напор. Дакле не умире се од вируса, већ од тих последица,” рекао је др Хаџитановић.

Извор: Еспресо.рс/Блиц жена