Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ! Расте број пацијената на респираторима, могуће увођење још рестриктивнијих мера!

Београд — Број заражених коронавирусом у Србији се не смањује, а расте и број пацијената на респираторима, наводи РТС.

Лекари упозоравају да је притисак на здравствени систем огроман и да ће бити потребни нови капацитети. Због погоршања епидемиолошке ситуације, поново се свакодневно одржавају конференције за новинаре Кризног штаба, на којима је најављено да су могуће и још рестриктивније мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише оболелих је и даље у Београду у ком су болнички капацитети за лечење коронавируса скоро у потпуности попуњени па се пацоијенти шаљу у болнице других градова.

Ковид болница је постао и Институт за реуматологију, а директор те установе Немања Дамјанов изјавио је јутрос да ће Институт приматиу средње тешке случајеве.

„Немамо услове за респираторе, за најтеже пацијенте. Они који буду имали потребе за тим, биће транспортовани у друге болнице“, рекао је Дамјанов.

Први пацијенти биће примљени чим стигне сва неопходна опрема, која се очекује током дана.

У болници у Чачку хоспитализовано је 137 пацијената, а озбиљност ситуације потврђују и чињенице да велики број њих има тешке упале плућа и тешке клиничке слике. Према последњим информацијама, у формираном респираторном центру тренутно је 12 пацијената, од којих је деветоро на респиратору.

Само јуче у чачанској болници прегледано је 65 пацијената, а велики притисак трпи пријемно-тријажна амбуланта пошто долази доста пацијената са симптомима коронавируса.

Према последњим подацима, на подручју Моравичког округа од почетка епидемије забележено је 440 случајева коронавируса, а преминуло је 35 пацијената Штаб за ванредне ситуације општине Ковин донео је низ строжих мера како би се спречило ширење коронавируса, а које су на снази од данас.

Забрањено је окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа. Такође, забрањено је и организовање свечаности, прослава, свадби, као и организовање спортских и других забавних манифестација.

Ограничен је рад угоститељских објеката на временски период од 6.00 до 23.00, уз обавезу поштовања заштитних мера и физичке дистанце.

Краљево је донекле било поштеђено у првом пику епидемије, али сада није, јавља репортер РТС-а. Од последица ковида-19 умрле су још две особе, па је укупан број пацијената које су изгубиле битку са болешку порастао на 14.

Према последњем извештају Градског завода за јавно здравље, коронавирусом су заражене још 34 особе. Укупно 385.

И у Крагујевцу су спремни да отворе привремену болницу која би сместила лакше и асимптоматске случајеве коронавируса јер су тамошњи болнички капацитети такође скоро попуњени. Кризни штаб тог града је одлучио да то буде ученички дом, који ће, како истичу, бити потпуно дезинфикован пре него што се врати у првобитну намену.

Извор: Б92, РТС, ПРВА