Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Рампа за Србе! Ево у које земље ЕУ ћемо моћи да путујемо

Фото: јутјуб

Грађани Србије ипак не могу да путују у већину земаља Европске уније, упркос томе што је Европска комисија у уторак донела препоруку да се од 1. јула границе отворе за држављане Србије. Осим неколико земаља, већина чланица ЕУ је искористила чињеницу да препорука није правно обавезујућа, па је није уважила

Од 27 земаља ЕУ, држављани наше земље, за сада, могу слободно, без икаквих услова, да уђу само у Мађарску, Бугарску, Чешку, Француску, Холандију. Срби у Грчку могу да уђу, али једино са попуњеним формуларом о боравку и специјалним QР кодом, док нам је за Хрватску потребна потврда о резервацији смештаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оне земље које нису отвориле границе махом нису дале никакво званично објашњење за своју одлуку. Ситуација је још скандалознија ако се има у виду да је Србија испунила главни критеријум на којем се заснива препорука Европске комисије – да број новозаражених на 100.000 становника у последњих 14 дана буде „близу или испод просека ЕУ“.

Рампа из Немачке
У Амбасади Немачке нису крили да ова држава није прихватила препоруку за свих 14 земаља са листе Европске комисије, већ само за 10, а осим Србије изостављени су Алжир, Мароко и Руанда.

– Те препоруке нису правно обавезујуће јер надлежност над управљањем граница искључиво припада државама чланицама. Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке улазак ће сада бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка. Ограничење путовања за српске држављане важиће и после 1. јула, све до доношења коначне одлуке владе Савезне Републике Немачке – речено нам је у Амбасади Немачке.

Ни Аустрија јуче није прихватила препоруку да отвори своје границе за држављане Србије, а слично је поступила и Словенија.

Братски народи
За разлику од већине чланица ЕУ, Чешка се ни секунде није двоумила да ли да отвори границе за наше држављане.

– У случају Србије могућност путовања је реципрочна, дакле без тестова и даљих услова – рекао је шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек.

Сличан став има и Мађарска, која је уз Бугарску међу првима дозволила улаз држављанима Србије.

– За улазак држављана Србије у Мађарску не постоје специфични захтеви. Свих девет прелаза је отворено и српски држављани могу и без теста и без карантина, значи безусловно, да уђу у Мађарску – изјавио је амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер.

Једина срећа у несрећи је што се ове забране од стране бројних земаља ЕУ односе само на оне грађане којима путовања нису нужна. Сви држављани Србије који имају легално пребивалиште у ЕУ и чланови њихових породица и даље могу улазити у ЕУ. Рестрикције се не односе ни на одређене категорије особа, попут здравствених радника, радника у пограничним зонама и особа које раде на транспорту робе.

Извор: Информер.рс